Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016

Διαζύγιο ή διάσταση;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Η καλά πληροφορημένη και σχεδόν ημιεπίσημη «Μοντ» στο φύλλο της 7-6 μάς πληροφορεί ότι η Κομισιόν σε περίπτωση νίκης του Brexit στο Δημοψήφισμα έχει αποφασίσει να κατοχυρώσει μια μεταβατική περίοδο τεσσάρων έως έξι ετών για τη...

μεθόδευση της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Οσο μάλιστα θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις τίποτε δεν εμποδίζει το Λονδίνο να προεδρεύσει της ΕΕ των 28 το δεύτερο εξάμηνο του 2017, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της «Mοντ».
Κάπως δηλαδή σαν ένα ζευγάρι που όταν η μια πλευρά ζητά διαζύγιο η άλλη προτείνει μια μεταβατική περίοδο διάστασης για να το ξανασκεφθούμε και βλέπουμε! Διαπραγμάτευση τεσσάρων έως έξι ετών είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για αναζήτηση φόρμουλας εξόδου με το μικρότερο κόστος και για τις δύο πλευρές αλλά για σαφή προσπάθεια παράκαμψης μίας ψήφου υπέρ του Brexit, μια στόχευση που θα διευκολυνθεί αν το προβάδισμα της απόφασης για αποχώρηση είναι οριακό. Τέσσερα έως έξι χρόνια είναι ένα διάστημα συμπεφωνημένης διάστασης στη διάρκεια του οποίου όλα μπορεί να αλλάξουν, είναι μια επιλογή ως η απόλυτη αντίστιξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας: Η μακρά τους διάρκεια κρατά τα προσχήματα της πλήρους ένταξης ως τελική έκβαση για την Αγκυρα και της πλήρους εξόδου του Λονδίνου.
Το δημοσίευμα της «Μοντ» φωτίζει τον πανικό που έχει κυριαρχήσει στις Βρυξέλλες σε σημείο που να μην επιτρέπει ούτε καν προσχηματική τιμωρητική συμπεριφορά των 28 προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά να υπαγορεύει ένα προληπτικό καθησυχαστικό μήνυμα προς τις χρηματαγορές ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα η μακρά διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα εκτονώσει κάθε απότομο κραδασμό.
Τούτων λεχθέντων το αργόσυρτο διαζύγιο ή καλύτερα διάσταση ΕΕ - Βρετανίας λειτουργεί πέραν της Μάγχης υπέρ του Βrexit, καθώς διαψεύδει την καταστροφολογία της επόμενης μέρας, η οποία είναι και η κύρια, αν όχι η μοναδική, επιλογή των οπαδών της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Τέσσερα έως έξι χρόνια διαπραγμάτευσης είναι μια έμμεση αλλά σαφής ομολογία της συνολικής αβεβαιότητας για το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Θα υπάρχει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στη σημερινή της μορφή το 2020 ή το 2022; Αν ετίθετο το ίδιο ερώτημα για την ΕΣΣΔ το 1987 και το 1985 αντίστοιχα τέσσερα και έξι χρόνια πριν από τη διάλυσή της το 1991, όλοι θα απαντούσαν καταφατικά. Σήμερα ως προς το ίδιο ερώτημα για το μέλλον της Ευρωζώνης - ΕΕ σε τέσσερα ή έξι χρόνια κάθε εχέφρων θα επέλεγε το «δεν γνωρίζω - δεν απαντώ».
kapopoulos@pegasus.gr
Πηγή: