Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Τρίτη, 7 Ιουνίου 2016

Οι προκλήσεις των Τιράνων

Δεν διεκδικεί πρωτοτυπία το σημερινό καθεστώς της Αλβανίας, εγείροντας και κατασκευάζοντας διαφορές με γειτονικά κράτη προς εσωτερική χρήση και κατανάλωση....

Εθνικιστικά και αλυτρωτικά παιχνίδια έχει ξαναπαίξει άλλοτε με τα Σκόπια κι άλλοτε με τη Σερβία ή το Κόσοβο. Η διαφορά όμως με την «Τσαμουριά», που επιχειρεί να (ξανα)προσθέσει σήμερα στο παζλ ενός άγονου εθνικισμού, στερείται απολύτως κάθε επαφής με την πραγματικότητα.
«Τσάμικο ζήτημα» μεταπολεμικώς ούτε ουσιαστικά ούτε τυπικά υφίσταται. Πώς ακριβώς λύθηκε και κάτω υπό ποίες συνθήκες είναι αποκλειστικά αντικείμενο πλέον των ιστορικών της εποχής. Για τους δε Αλβανούς που διεκδικούν σήμερα παλιές τσάμικες ταυτότητες, έχοντας ίσως υλικές βλέψεις για τυχόν περιουσιακές βλάβες μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα, υπάρχουν και τα δικαστήρια. Ελληνικά και ευρωπαϊκά.
Δεν πρόκειται όμως περί αυτού. Ολοι το γνωρίζουν. Απλώς ανακινούν ένα ανύπαρκτο θέμα για να το χρησιμοποιήσουν προκειμένου να προωθήσουν τεχνηέντως προς όφελός τους άλλα υπαρκτά. Δηλαδή όσα πραγματικά και όχι φανταστικά τίθενται στο τραπέζι των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή δημιουργείται θετικό κλίμα με τον υπό διαμόρφωση «οδικό χάρτη» για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων μεταξύ των δύο πλευρών. Απαραίτητος, άλλωστε, εν όψει και των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η Ελλάδα, παρακολουθώντας με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα τις εξελίξεις, θεωρεί ότι επιβάλλεται να κρατά ανοιχτό τον δίαυλο συζητήσεων και επικοινωνίας. Παρά τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο επιχειρείται να συμπεριληφθεί στην ατζέντα το φάντασμα της «Τσαμουριάς». Οι προτάσεις της για τον «οδικό χάρτη» στηρίζονται απολύτως στις ευρωπαϊκές αρχές. Διαπνέονται από την κουλτούρα διαλόγου και συναίνεσης, καθώς και καλής θέλησης για σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή.
Στα Τίρανα εναπόκειται να σφίξουν το ελληνικό χέρι φιλίας και συνεργασίας ή να στρέψουν την πλάτη. Να γυρίσουν πίσω και να καθηλωθούν σε στρεβλώσεις της ιστορικής πραγματικότητας, ανοίγοντας αραχνιασμένα σεντούκια.
Πηγή: