Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016

Έλλειψη σεβασμού στην Αγία Σοφία

Εντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στην πρωτοβουλία της Αγκυρας να προγραμματίσει ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία, καθημερινά και για 30 μέρες στη διάρκεια του Ραμαζανιού, σε ζωντανή μετάδοση από το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT.

 Για τη νέα προκλητική αυτή ενέργεια που ξεπερνά τα όρια, και ουσιαστικά μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί για έναν μήνα, έπειτα από 80 και πλέον χρόνια, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σχολίαζαν πως «έρχεται από μια άλλη εποχή». Εκαναν λόγο για αναχρονιστικές και ακατανόητες ενέργειες που «φανερώνουν έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων που αποτελούν σύμβολα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».
Προκλητική και ακατανόητη ενέργεια
Σφοδρή ήταν και η αντίδραση της ΝΔ. Η συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας, Ντ. Μπακογιάννη, και ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών, Γ. Κεφαλογιάννης, με κοινή τους δήλωση κάνουν λόγο για προκλητική και ακατανόητη ενέργεια, δείγμα έλλειψης σεβασμού έναντι των ορθοδόξων χριστιανών ανά την υφήλιο, που δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τονίζοντας πως όλες οι κυβερνήσεις του σύγχρονου τουρκικού κράτους σεβάστηκαν το μνημείο και το διατήρησαν ως μουσείο. Παράλληλα, καλούν το υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά τον Ν. Κοτζιά «να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες και να αφήσει στην άκρη τους άσκοπους λεονταρισμούς διά ?των κύκλων του υπουργείου? του», όπως αναφέρουν.
Μετά την επέτειο της Αλωσης
Η Αγία Σοφία λειτούργησε ως τζαμί για σχεδόν 5 αιώνες, από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) έως το 1934, όταν ο Μουσταφά Κεμάλ τη μετέτρεψε σε Μουσείο, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του τουρκικού κράτους. Αξίζει να σημειωθεί πως η προκλητική πρωτοβουλία αναλαμβάνεται λίγες μέρες μετά τη μεγάλη συγκέντρωση φανατικών μουσουλμάνων έξω από την Αγία Σοφία, κατά την επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης, με αίτημα να μπορούν να προσεύχονται στο εσωτερικό της.
Πηγή: