Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Τρίτη, 7 Ιουνίου 2016

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-"Έγκλημα" το κλάδεμα των πλατάνων στην οδό Βορείου Ηπείρου

Γράφει ο Κώστας  Λούκας 
 Όπου και να γυρίσει κανείς το βλέμμα στην οδό της Βορείου Ηπείρου θα αντικρίσει το περιβαλλοντικό αλλά και ιστορικό «έγκλημα» που συντελέστηκε με τα...
κλαδέματα που έχουν γίνει στα Πλάτανια, σε δένδρα ηλικίας άνω των 500 ετών τα οποία είχαν εγκατασταθεί μόνα τους στο ρέμα που ξεκινούσε από του βουναλάκι. Το ρέμα στο παρελθόν μπαζώθηκε και μετατράπηκε σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης, τον οποίο κάθε μέρα διασχίζουν εκατοντάδες αυτοκίνητα με μεγάλες ταχύτητες ειδικά, όταν, οι νεοέλληνες νεοφιλελεύθεροι οδηγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το κόκκινο του σηματοδότη, με αρκετά βέβαια ατυχήματα. Οι πληγιασμένοι κορμοί  το αποδεικνύουν. 
Μερικά από τα πλατάνια κατόρθωσαν να παραμείνουν και άντεξαν στις πολυποίκιλες πιέσεις. Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια νέα κατάσταση με το άναρχο κλάδεμα και με τον χωρίς εφαρμογή των κανόνων ανακούφισης των δένδρων. Τα κλαδέματα γίνονται με την άγνοια που συνοδεύεται από το κόστος. 
Οι φωτογραφίες αναδεικνύουν το πως αντιμετωπίζονται από την οικονομία της αγοράς και τους εφαρμοστές του, τα δένδρα των πεντακοσίων ετών δηλαδή η ιστορία του τόπου από τους νέους κυρίαρχους εποίκους και το πως απορροφώνται-αξιοποιούνται τα διάφορα ΕΣΠΑ μέχρι πεντάρας. Όσον αφορά όμως στο ότι προσφέρουν οξυγόνο, όπως και στο ότι δεσμεύουν ρυπογόνα στοιχεία της ατμόσφαιρας της πόλης μας, αυτά είναι μόνο για να διδάσκονται στα σχολεία, να απαγγέλλονται στις επετείους στομφώδη λόγοι και να βγαίνουν οι αντίστοιχες χαζοχαρούμενες φωτογραφίες. 
Εκείνο όμως που δεν λαμβάνεται υπόψη είναι οι επισκέπτες της πόλης βλέπουν την διαχείριση του πρασίνου και καταλαβαίνουν με ποίους έχουν να κάμουν, οπότε και την διαφημίζουν ανάλογα, κάτι που κάνουμε και εμείς όταν επισκεπτόμαστε αντίστοιχες περιοχές. Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν με την κλιματική αλλαγή ορατή απ' όλους ειδήμονες και μη κάτι που επισημαίνεται συνεχώς. Οι μετακινήσεις πληθυσμών λόγω της κλιματικής αλλαγής ήδη γίνονται. Το μεγαλύτερο ποσοστό των προσφύγων που ρέουν προς την Ευρώπη από την Αφρική και οι περισσότεροι θαλασσοπνίγονται οφείλεται στις μεγάλες περιόδους ξηρασίας. Οπότε το μέλλον γνωστό και βαδίζουμε ολοταχώς σε αντίστοιχες καταστάσεις. 
Κώστας Λούκας 
 epirusgate.blogspot