Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016

Σχέδια επί σχεδίων ερήμην της αυτοδιοίκησης

Σε σχεδιασμούς για το προσφυγικό ερήμην της αυτοδιοίκησης συνεχίζει να επιδίδεται η κυβέρνηση, γεγονός που δημιουργεί έντονες αντιδράσεις και απειλεί να τινάξει στον αέρα τις όποιες προσπάθειες γίνονται για άμβλυνση των υπαρκτών προβλημάτων.
Παρά τη διάθεση της αυτοδιοίκησης να βάλει πλάτη στην αντιμετώπιση του ζητήματος, συνεχώς ανακύπτουν ζητήματα, καθώς οι αυτοδιοικητικοί πληροφορούνται μέσω δημοσιευμάτων τις προθέσεις του Συντονιστικού Οργάνου για την Αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν αναγνωρίζεται ο ρόλος τους ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη συνδρομή.
Αυτή τη φορά ήταν η σειρά των δημάρχων Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου και Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου να εκφράσουν την έντονη ενόχληση και δυσαρέσκειά τους, με διαφορετικές αφορμές.
Ο κ. Πλιάκος ανέβασε χθες για μία ακόμη φορά τους τόνους, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις και τη διευκρινιστική ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας και υπεύθυνου του Συντονιστικού Οργάνου για την Προσφυγική Κρίση Δημήτρη Βίτσα σχετικά με τα Κέντρα Φιλοξενίας στην πρώην Παιδόπολη «Αγία Ελένη» και στον Κατσικά.
Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του κ. Βίτσα, πέντε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων θα λειτουργούν συνολικά στο Νομό Ιωαννίνων, καθώς η λειτουργία δομής φιλοξενίας στην πρώην παιδόπολη, δε θα σημάνει και το κλείσιμο του καταυλισμού στον Κατσικά.
Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας στην πρώην παιδόπολη, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της συμφωνίας με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός Ιουνίου. Όταν λυθεί το προσφυγικό ζήτημα, δεσμεύεται ότι η παλαιά παιδόπολη, ανακαινισμένη θα αποδοθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, την περιφέρεια και τους δήμους για κοινωνική χρήση.
Επίσης, από το κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή Κατσικά θα απομακρυνθούν οι σκηνές και στη θέση τους θα τοποθετηθούν περίπου 60 οικίσκοι που θα φιλοξενούν «υπό πολύ αρτιότερες συνθήκες» περί τους 400 πρόσφυγες. Η δομή αυτή, ξεκαθαρίζει ο κ. Βίτσας, θα είναι προσωρινή, με την έννοια ότι θα διαρκέσει έως ότου οι πρόσφυγες μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες ή σε μόνιμες δομές φιλοξενίας. «Ευελπιστούμε πως η περιφέρεια και οι δήμοι, όπως έκαναν έως τώρα, θα συνδράμουν και σε αυτή την προσπάθεια. Το ίδιο και φορείς που έχουν βάλει τον εαυτό τους στην τάξη του συμμέτοχου και όχι στην τάξη που παρατηρητή», σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός.
Την δυσαρέσκειά του για την τακτική που ακολουθεί ο κ. Βίτσας, να μην ενημερώνει την αυτοδιοίκηση, αλλά να επιλέγει να απαντά σε δημοσιεύματα, εξέφρασε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.
«Δικαιωνόμαστε συνέχεια...εμείς τα μαθαίνουμε πάντα τελευταίοι. Είδαμε μια αναστάτωση και αγωνία στα τοπικά μέσα για το τι θα γίνει με την Παιδόπολη. Οι απαντήσεις του κ. Βίτσα, τις οποίες διάβασα αλλά δεν ήρθαν ποτέ στο Δημαρχείο, είναι στην κατεύθυνση “να κλείσουμε αυτό το θέμα, να απαντήσουμε στα δημοσιεύματα”. Νομίζω ότι εκεί βρίσκονται όλα. Αν δε δω, δε πρόκειται να πω τίποτα, ούτε να ξανακάνω δηλώσεις για το θέμα και αν δε με αντιμετωπίσουν ισότιμα, δε πρόκειται εγώ να πράξω το ίδιο”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΟΥΤΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Την πρόθεσή του Δήμου Ζαγορίου να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια και δράση έχει σχέση με το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Τσεπέλοβο, εκφράζει ο δήμαρχος Βασίλης Σπύρου.
Αιτία είναι η μη κατανομή ούτε μίας θέσης εργασίας από τις 180 που συνολικά κατανέμονται στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων Κατσικά, Δολιανών, Κόνιτσας και Ζηρού, αγνοώντας προκλητικά το κέντρο φιλοξενίας Τσεπελόβου.
Ο κ. Σπύρου εξέφρασε την έκπληξή του, αλλά και την έντονη ενόχλησή του με δεδομένο πως πριν δυο μήνες περίπου υπήρξε η κατανομή από το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματικού ποσού 50.000 ευρώ, στους δήμους Ιωαννιτών, Πωγωνίου, Κόνιτσας και Ζηρού, αγνοώντας και πάλι το Δήμο Ζαγορίου.
«Παρότι από το Υπουργείο δόθηκε η εξήγηση ότι η απόφαση για την κατανομή των ποσών αυτών πάρθηκε πριν γίνει η εγκατάσταση των προσφύγων στο Τσεπέλοβο, μέχρι σήμερα απόφαση κατανομής χρημάτων για το Δήμο μας δεν πάρθηκε. Αν για την κατανομή των χρημάτων υπάρχει έστω αυτή η δικαιολογία, για την τωρινή απόφαση του Υπουργείου Εργασίας κατανομής θέσεων εργασίας, καμία δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει δεκτή», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Σπύρου κάνοντας λόγο για κατάφωρη αδικία από την πολιτεία σε βάρος του Δήμου Ζαγορίου.
Τέλος, κάλεσε τα αρμόδια Υπουργεία και τους κυβερνητικούς βουλευτές του Νομού να αναλάβουν πλέον τις ευθύνες τους και να εξηγήσουν στους δημότες τους λόγους εξαίρεσης του Δήμου Ζαγορίου από την κατανομή χρημάτων και θέσεων εργασίας.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ