Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

Τριπλό stress test για την ΕΕ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ στο ΕΘΝΟΣ
«Θα επιζήσει η Σοβιετική Ενωση μέχρι το 1987;» ήταν ο τίτλος του σάμιζντατ (παράνομη έκδοση) του Σοβιετικού διαφωνούντος Αντρέι Αμαλρίκ στα μέσα της δεκαετίας του ’70, ένα ερώτημα που...

απαντήθηκε τότε με ειρωνικά χαμόγελα, για να επιβεβαιωθεί με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση, τον Δεκέμβριο του 1991. Θα είναι ίδιες η Ευρωζώνη και η ΕΕ μετά το τέλος Ιουνίου του 2016;
Ο Ιούνιος του 2016 σκιάσθηκε όταν ο Κάμερον προκήρυξε το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ για την Πέμπτη 23/6. Παρά το γεγονός ότι στην πλειονότητα των δημοσκοπήσεων η παραμονή στην ΕΕ προηγείται του Brexit έστω και με μικρή διαφορά, η πορεία προς τις κάλπες διεξάγεται χωρίς θετική επιχειρηματολογία υπέρ της Ευρώπης, με τους ψηφοφόρους να προειδοποιούνται για το κόστος και τις παρενέργειες του Brexit.
Στα τέλη Απριλίου ναυάγησαν οι προσπάθειες για συγκρότηση κυβέρνησης στην Ισπανία και προκηρύχθηκαν νέες εκλογές για την Κυριακή 26/6, μόλις τρεις ημέρες μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία. Στα μάτια των Βρετανών ψηφοφόρων η Ισπανία δεν είναι πια το success story των Μέρκελ - Ραχόι, αλλά μια χώρα που ασφυκτιά και κλυδωνίζεται στο πλαίσιο της γερμανικής Ευρώπης, ενώ για τους Ισπανούς ψηφοφόρους η αμφιταλάντευση των Βρετανών για παραμονή ή όχι στην ΕΕ απαξιώνει ακόμη περισσότερο το σημερινό ευρωπαϊκό στάτους κβο.
Σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, τις τελευταίες ημέρες ήρθε να προστεθεί και η πιθανή πλέον κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που διαμόρφωσαν οι Μέρκελ - Νταβούτογλου για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών: Ο Ερντογάν πλέον ζητά άρση της βίζας εισόδου Τούρκων πολιτών στη Ζώνη Σένγκεν, δηλώνοντας ότι η συμμόρφωση της Αγκυρας στα προαπαιτούμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πρόκειται να περιλαμβάνει αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Η μετάθεση της άρσης της βίζας για τον Οκτώβριο, στην οποία φάνηκαν να συμφωνούν Ερντογάν και Σουλτς, δεν είναι δεσμευτική και έτσι ο πρώτος μπορεί ανά πάσα στιγμή να παγώσει τη συμφωνία αν κρίνει ότι μια σκλήρυνση απέναντι στην ΕΕ εξυπηρετεί την εσωτερική ατζέντα του.
Εάν Βερολίνο και Βρυξέλλες υποχωρήσουν στις αξιώσεις του Ερντογάν μια σειρά από χώρες θα μπλοκάρουν την εφαρμογή της συμφωνίας, αν επιμείνουν στη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα προαπαιτούμενα η Αγκυρα θα ανοίξει ξανά τη στρόφιγγα και νέα κύματα προσφύγων-μεταναστών θα δώσουν τη χαριστική βολή στη Συνθήκη Σένγκεν.
Αν η ρήξη με τον Ερντογάν καταγραφεί πριν από τις 23/6, τότε το θέαμα μιας ηπειρωτικής Ευρώπης διασπασμένης και αλληλοσπαρασσόμενης απέναντι στις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές μεταξύ της Σκύλλας -της ταπεινωτικής υποχώρησης- και της Χάρυβδης -των ανεξέλεγκτων εξελίξεων χωρίς τη συνεργασία της Αγκυρας- θα πριμοδοτήσει δίχως αμφιβολία το στρατόπεδο του Brexit.
Τα παραπάνω θα πριμοδοτήσουν ψήφο ανατροπής στην Ισπανία, καθώς όταν κυριαρχεί μια εικόνα συνολικής αποδόμησης της ευρωπαϊκής κανονικότητας δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η απειλή, ο φόβος μιας εθνικής παραβατικότητας και απομόνωσης στην Ευρωζώνη των 19 και στην ΕΕ των 28.
Τον Ιούνιο του 1914 στο Σεράγεβο κανείς δεν πίστεψε ότι η δολοφονία του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου και της συζύγου του θα οδηγούσε στις αρχές Αυγούστου στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πριν από δέκα ημέρες, όταν έγινε γνωστή η αποπομπή Νταβούτογλου, κανείς δεν έσπευσε να τη συνδέσει με συνολική κρίση στην ΕΕ.
Πηγή: