Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016

Kυριάκος, Ανγκελα και φόροι

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ στο ΕΘΝΟΣ
Το δεύτερο τετ α τετ υπό την ιδιότητά του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Η συνάντηση θα γίνει στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο εκδήλωσης για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος...

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσιάσει στην Ανγκελα Μέρκελ τις προτάσεις του για την αλλαγή των στόχων που έχουν τεθεί και ειδικότερα για τη σχέση ποσοστού πλεονάσματος - ποσοστού ανάπτυξης. Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι ο στόχος των πλεονασμάτων μπορεί (και πρέπει) να μειωθεί από το '18 και μετά στο 2% και παράλληλα να αυξηθεί στο 4% ο στόχος για την ανάπτυξη του ΑΕΠ.
Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό είναι εφικτό να γίνει μόνο με μια ουσιώδη προϋπόθεση: Την ανάγκη του μείγματος της πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα. Στη Γερμανίδα καγκελάριο θα τονίσει τη θέση του για την ανάγκη μείωσης των φόρων με την ταυτόχρονη μείωση στις δαπάνες και θα δεσμευθεί ότι αυτή την πολιτική θα υλοποιήσει ως πρωθυπουργός εάν η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εκλογές - οποτεδήποτε κι αν γίνουν αυτές.
Ως προς τη θέση του για τα μέτρα που ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία, αναμένεται να επαναλάβει ότι δεν στήριξε και δεν προτίθεται να στηρίξει μια τέτοια πολιτική, διότι πίστευε ότι αυτό το μείγμα δεν οδηγεί πουθενά. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επιρρίψει ευθύνες μόνο στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά θα τονίσει ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα έπρεπε να έχουν αντιληφθεί, καιρό τώρα, ότι με συνεχή αύξηση των φόρων καμιά οικονομία στον πλανήτη δεν μπορεί ούτε να σταθεροποιηθεί ούτε να αναπτυχθεί!
Αμφισβητίες από «ψηλά»
«Πονοκέφαλο» προκαλούν στα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου οι παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης που αμφισβήτησαν ευθέως συγκεκριμένα μέτρα τα οποία η πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ ? ΑΝΕΛ) ψήφισε πριν από μία εβδομάδα. Οι δηλώσεις δεν έγιναν από βουλευτές, αλλά σημαντικά στελέχη όπως είναι ο Π. Καμμένος και ο Ν. Βούτσης, και ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα. Εάν η αμφισβήτηση προέρχεται από «ψηλά», τότε τι θα γίνει στην κοινοβουλευτική ομάδα;
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα αναλάβει το επόμενο διάστημα το «πολιτικό μασάζ» στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείται προφανώς αναγκαίο, διότι -παρά τα περί του αντιθέτου λεχθέντα- τα δύσκολα δεν πέρασαν για την πλειοψηφία, καθώς τον Σεπτέμβρη έχει μπροστά της τη νέα αξιολόγηση που θα αφορά κατ' αρχάς τα εργασιακά.
Πάνε '17 τα capital controls
«Μόνο με την επιστροφή 17 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, θα μπορούμε να μιλήσουμε για άρση των ελέγχων κεφαλαίων». Με αυτή την κατηγορηματική φράση απάντησε στη στήλη κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας για το θέμα που απασχολεί επιχειρήσεις και πολίτες τον τελευταίο χρόνο. Συμπέρασμα; Είναι πολύ δύσκολο να συμβεί άμεσα, κάτι άλλωστε που παραδέχθηκε πρόσφατα και ο Ευκλ. Τσακαλώτος, χρησιμοποιώντας μια πιο... ήπια (λόγω της πολιτικής του θέσης, προφανώς) φρασεολογία. Χρονικά, πάντως, ο ίδιος τραπεζικός παράγοντας απέ­κλεισε το ενδεχόμενο άρσης για μέσα στο έτος και ήταν σφοδρά επιφυλακτικός και για το πρώτο εξάμηνο του '17!
Νυν και... αεί το ΔΝΤ παρόν
Μια συζήτηση άνευ ουσίας χαρακτηρίζουν στελέχη που έχουν μακρά εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τα όσα λέγονται (και) αυτή την περίοδο για το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. «Κανείς δεν το θέλει πραγματικά», προσθέτουν και παραπέμπουν στο αντίστοιχο κλίμα που έχει επιχειρηθεί να δημιουργηθεί το καλοκαίρι του 2014.
Υπενθυμίζουν τις σταθερές δηλώσεις των Γερμανών, του επικεφαλής του Eurogroup, αλλά και πολλών ευρωπαϊκών κρατών, ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι το ΔΝΤ είναι και ο μοναδικός σύμμαχος που έχει η χώρα στο θέμα του χρέους. Αρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις που κάνουν τα ίδια πρόσωπα, το ΔΝΤ μπορεί να... καθυστερήσει, αλλά θα επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα!
Πηγή: