Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

Χωρίς αποφάσεις για το χρέος το Eurogroup της 24ης Μαΐου -Τα δύο πιθανά σενάρια

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις για το χρέος αναμένεται να λήξει το Eurogroup της 24ης Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει μετέωρη.

Ο παράγων εκλογές το 2017 που ισχύει για τη Γερμανία δεν επιτρέπει γενναιόδωρες κινήσεις έναντι της Ελλάδας, ούτε καν με τη μορφή συγκεκριμένων δεσμεύσεων για επιμήκυνση των λήξεων των ομολόγων.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια, τα οποία σύμφωνα με πηγές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση είναι τα εξής:
Το πρώτο σενάριο, το οποίο αποτελεί και την καλύτερη εκδοχή για την Ελλάδα, είναι να αναβληθεί η συζήτηση για το χρέος έως την επόμενη αξιολόγηση, που τοποθετείται στον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι ο ρόλος του ΔΝΤ θα παραμείνει σε εκκρεμότητα, εν αναμονή μιας συγκεκριμένης ρύθμισης του χρέους.
Eως τότε δεν θα συμμετέχει φυσικά ούτε στο πρόγραμμα ούτε στη χρηματοδότηση, αλλά θα εγκρίνει με κάποιον τρόπο την πρώτη αξιολόγηση κλείνοντας το μάτι στη Γερμανία, ώστε να περάσει την εκταμίευση από το Κοινοβούλιό της.
Από εκεί και πέρα, αν τα πράγματα προχωρήσουν έως το φθινόπωρο σε ικανοποιητικό επίπεδο, στο θέμα του χρέους, το Ταμείο μπορεί να επιστρέψει.
Το δεύτερο σενάριο, αποτελεί την χειρότερη εκδοχή για την Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτό θα αποφασιστεί από τώρα, στις 24 Μαΐου, ότι οι σημαντικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν το 2018. Σε μια τέτοια περίπτωση, δύσκολα το ΔΝΤ θα μπορέσει να δικαιολογήσει την παραμονή του στο πρόγραμμα.

Πηγή: