Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016

Καλλιτεχνικά «ακέφαλο» λόγω γραφειοκρατίας

Χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή εξακολουθεί να πορεύεται το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, παρά την περί του αντιθέτου βούληση της διοίκησής του που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες τις διαδικασίες για την κάλυψη της θέσης. Αιτία είναι η γραφειοκρατία που έγινε ακόμη μεγαλύτερη από τη στιγμή που άλλαξε η διαδικασία που απαιτείται και πλέον δεν υπάρχει εμπλοκή μόνο του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων έχει αποφασίσει από τον Ιανουάριο την πλήρωση της θέσης και με ομόφωνη απόφαση σε συνεδρίασή του δρομολόγησε τις απαιτούμενες διαδικασίες. Η απόφασή του εστάλη στην Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας και από την πλευρά της το αίτημα διαβιβάστηκε με θετική εισηγητική απάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών. Από εκεί και έπειτα, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, με την διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων να είναι αναγκασμένη να περιμένει το «πράσινο φως», προκειμένου στη συνέχεια να προκηρύξει τη θέση, να αξιολογήσει τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων και να προχωρήσει στην επιλογή, η οποία ακολούθως θα πρέπει να τύχει και της έγκρισης του Υπουργείου Πολιτισμού.

«Δεν είναι δική μας ευθύνη η καθυστέρηση, αλλά δε μπορούμε να κάνουμε και τίποτα άλλο πέρα από το να περιμένουμε», τονίζει στον «Η.Α.» η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων Αλέκα Βακαλοπούλου.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων δεν είναι το μοναδικό που δεν έχει καλλιτεχνικό διευθυντή, ωστόσο σε πολλά άλλα θέατρα αυτό είναι ζήτημα επιλογής. Όπως σημειώνει η κα. Βακαλοπούλου, η πλήρωση της θέσης είναι ανάγκη, παρά το γεγονός πως εδώ και πολλά χρόνια το δημοτικό θέατρο της πόλης λειτουργεί χωρίς την καθοδήγηση καλλιτεχνικού διευθυντή. «Πρέπει να υπάρχει ένας άνθρωπος που να αποφασίζει για τον ετήσιο καλλιτεχνικό προγραμματισμό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια καλλιτεχνική επιτροπή που προσπαθεί για το καλύτερο, αλλά σίγουρα δεν είναι το ίδιο. Ένας καλλιτεχνικός διευθυντής προσδίδει και κύρος . Δυστυχώς, η κακοδιαχείριση των προηγούμενων χρόνων μας ανάγκασε να λειτουργούμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εξάλλου, στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Μαΐου η συνάντηση των έξι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Εγνατίας Οδού (Βέροιας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Κοζάνης, Κομοτηνής, Σερρών), που έχουν υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας.

Στόχος του Δικτύου των «ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού» είναι η συνεργασία μέσω της οποίας θα δοθεί η δυνατότητα υλοποίησης των καταστατικών στόχων τους, καθώς και η περαιτέρω θεατρική, καλλιτεχνική, πολιτιστική, ιστορική και τουριστική ανάδειξη του άξονα της Εγνατίας Οδού από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Αλεξανδρούπολη.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης συνάντησης αποφασίστηκε η συγκρότηση της πρώτης Επιτελικής Εποπτικής Επιτροπής, που απαρτίζεται από τους Προέδρους των ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Νίκο Μαυροκεφαλίδη, Ιωαννίνων Αλέκα Βακαλοπούλου, Καβάλας Πέτρο Πετρόπουλο, Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου, Κοζάνης Μελίνα Ηλικίδου και Σερρών Σοφία Μπιτζίδου. Επίσης αποφασίστηκε η συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτελικής Επιτροπής και απαρτίζεται από τους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές των ΔΗΠΕΘΕ Βεροίας Κατερίνα Γρηγοριάδου, Καβάλας Θοδωρή Γκόνη, Κοζάνης Ελένη Δημοπούλου, Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου, Σερρών Παναγιώτη Μέντη και τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Φίλιππο Παπανικολάου.

Τέλος αποφασίστηκε πως ο τίτλος «ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού» θα είναι ο διακριτικός τίτλος του Δικτύου και η ενδυνάμωση της συνεργασίας ανάμεσα στα έξι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με τη μορφή συμπαραγωγών, φιλοξενίας παραστάσεων κ.α.

«Στην πρώτη συνάντηση των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Εγνατίας οδού υπογράφηκε ο πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ μας, στη δεύτερη αναπτύχθηκαν οι στόχοι, στην τρίτη προχωρήσαμε στην υλοποίηση των στόχων του Δικτύου και τη συγκρότηση των επιτροπών. Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει αρκετά πράγματα με αυτή την κατεύθυνση όσον μας αφορά. Προχωρήσαμε στη φιλοξενία παραστάσεων του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στα Γιάννινα και πρόσφατα συνεργαστήκαμε μαζί του για την συμπαραγωγή «Χορεύοντας στη Λούνασα», το έργο του Μπράιαν Φρίελ που θα ανεβάσουμε την επόμενη θεατρική περίοδο. Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων μετά τη συνάντηση των Σερρών παίρνει τη σκυτάλη για τη φιλοξενία της επόμενης που θα είναι η τέταρτη των ΔΗΠΕΘΕ και θα γίνει τον Σεπτέμβριο στην ηπειρωτική πρωτεύουσα», ανέφερε μεταξύ των άλλων η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Αλέκα Βακαλοπούλου μιλώντας στα ΜΜΕ των Σερρών σχετικά με το έργο που παράγεται από το ηπειρώτικο ΔΗΠΕΘΕ. 

 Αποστόλης Τζελέτας