Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016

«Μοιρασμένες» πιθανότητες για συμφωνία τη Δευτέρα – Στόχος οριστική λύση μέχρι τα τέλη Μάη

Τι συζητήθηκε στο EuroWorking Group 
του Βαγγέλη Δουράκη στο matrix24.gr

Στο 50-50 ανέβαζαν τις πιθανότητες για μια συμφωνία την Δευτέρα στο Eurogroup, κοινοτικοί αξιωματούχοι αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group:... Για να εκταμιευτεί όμως η δόση θα χρειαστούν περισσότερα και κυρίως να «κοπεί» ο «γόρδιος δεσμός» του χρέους.
Στην τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης ανέπτυξε την πρόταση για τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων και τόνισε ότι τα τελευταία στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών είναι πολύ καλύτερη από τις δυσοίωνες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι περιμένουν πως θα σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος τις επόμενες ημέρες έως την συνεδρίαση του Eurogroup και οι πιθανότητες για συμφωνία-πλαίσιο τη Δευτέρα διαμορφώνονται πλέον στο 50-50.
Όμως ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία για τη δομή των προληπτικών μέτρων, η εξειδίκευση αναμένεται να γίνει από τους επικεφαλής του κουαρτέτου των πιστωτών στην Αθήνα από την επόμενη εβδομάδα, με στόχο συνολική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές πως μόνο με συμφωνία-πακέτο για τα νέα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ, τα «προληπτικά» μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους -η οποία θα βρεθεί επισήμως στο τραπέζι του Eurogroup της 9ης Μαίου για πρώτη φορά ύστερα από 3,5 χρόνια- θα ανοίξει ο δρόμος για να εκταμιευθεί περαιτέρω δανειακή βοήθεια προς τη χώρα μας.
Αυτό προκύπτει από την ατζέντα της επικείμενης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία ανακοινώθηκε λίγες ώρες προτού ολοκληρωθεί η τηλεδιάσκεψη των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group) για την πορεία των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-δανειστών.
Εκείνο, πάντως που γίνεται φανερό είναι ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να τελειώνουν μία και καλή με το ελληνικό ζήτημα,  αναζητώντας την «φόρμουλα» που θα τους επιτρέψει να τα βρουν -ει δυνατόν έως το τέλος Μαΐου καθώς δύσκολα θα βγει «λευκός καπνός» στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας – και στα τρία «καυτά μέτωπα»: Το βασικό «πακέτο» των 5,4 δισ. ευρώ, το λεγόμενο «προληπτικό» πακέτο των 3,6 δισ., αλλά και στην ελάφρυνση του χρέους.
Και εάν για το βασικό «πακέτο», όπως και για το «προληπτικό» η «χρυσή τομή» δείχνει να μπορεί να βρεθεί, η απόσταση για το χρέος ανάμεσα σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και -κυρίως- την Γερμανία μοιάζει να είναι χαώδης.
Το παράδοξο εδώ μάλιστα είναι πως ενώ το ίδιο το Βερολίνο θέλει το Διεθνές Νομισματικό ταμείο εντός του ελληνικού Προγράμματος, εντούτοις εκείνο είναι που αντιδρά και θέτει «εμπόδια» σε οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους.
Πάντως, η Ευρώπη φέρεται να έχει επεξεργαστεί ήδη συγκεκριμένο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σχέδιο που είναι μάλιστα καλύτερο από εκείνο που είχε τεθεί επί τάπητος και είχε συζητηθεί στις αρχές της χρονιάς στις Βρυξέλλες. Ένα σχέδιο όμως που πιθανότατα θα προβλέπει και «σκληρή εποπτεία» από τους δανειστές.

Πηγή: