Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Τρίτη, 24 Μαΐου 2016

Επιστροφή στον Μεσοπόλεμο;


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Οποια και να είναι η τελική έκβαση της χθεσινής προεδρικής εκλογής στην Αυστρία, το σοκ είναι δεδομένο: περίπου το 50% των ψηφοφόρων επέλεξε για πρόεδρο τον ακροδεξιό Χόφερ του Κόμματος της Ελευθερίας.

Εκ πρώτης όψεως πρόκειται για ένα πρωτοφανές παράδοξο: ούτε τα ποσοστά ανεργίας, ούτε οι θύλακοι κοινωνικού αποκλεισμού, ούτε η εισροή προσφύγων-μεταναστών έχουν μεγέθη που να δικαιολογούν μια ανατροπή που φέρνει την Αυστρία πιο κοντά στη Σλοβακία, την Πολωνία και την Ουγγαρία.
Η πρώτη προειδοποίηση είχε έλθει το 2000, όταν η Δεξιά, το Λαϊκό Κόμμα του καγκελαρίου Σούσελ, επέλεξε ως κυβερνητικό εταίρο το Κόμμα της Ελευθερίας με ηγέτη τότε τον Χάιντερ. Τότε ελάχιστοι κατάλαβαν ότι η πολιτικά ορθή Αυστρία που δημιουργήθηκε το 1955 με τον τερματισμό της τετραμερούς συμμαχικής κατοχής ήταν μια ψευδαίσθηση. Η Αυστρία είναι η κατεξοχήν χώρα που ιστορικά δεν υπήρχαν ποτέ σαφείς διαχωριστικές γραμμές Δεξιάς - ακροδεξιάς. Στην κοσμοπολίτικη Βιέννη του τέλους του 19ου αιώνα γεννήθηκαν ο παγγερμανισμός και ο πολιτικός αντισημιτισμός.
Το 1933 ο χριστιανοδημοκράτης καγκελάριος Ντόλφους έκλεισε τη Βουλή και τον Φεβρουάριο του 1934 Στρατός και Αστυνομία έπνιξαν στο αίμα την εξέγερση των σοσιαλδημοκρατών. Η Αυστρία, που προσαρτήθηκε στη ναζιστική Γερμανία τον Μάρτιο του 1938, με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της να χειροκροτεί, ήταν ήδη μια σκληρή δεξιά δικτατορία.
Το 2000 η ακροδεξιά έγινε για πρώτη φορά κυβερνητικός εταίρος στην τότε ΕΕ των 15, όχι σε συνθήκες κρίσης αλλά ως επιλογή του Λαϊκού Κόμματος που έκρινε ότι η συνέχεια της συγκυβέρνησης με τους σοσιαλδημοκράτες είχε μεγαλύτερο κόστος.
Σήμερα, στην Ευρώπη της Λεπέν, του Μπέπε Γκρίλο και του Φάραζ, η ακροδεξιά στην Αυστρία εκφράζει ένα μείγμα αντισυστημικής διαμαρτυρίας κατά των δύο κομμάτων εξουσίας, αλλά και μια χωρίς αναστολές επιστροφή στην πιο επιθετική μορφή του γερμανικού εθνικισμού που δεν είναι αποδεκτή ακόμη ούτε στην ίδια τη Γερμανία.
Το 1866 ο Μπίσμαρκ απέκλεισε την Αυστρία από τη γερμανική ενοποίηση, ενώ το 1918 την απαγόρευσαν οι νικητές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου παρά τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Δίχως υπερβολή η κρίση της ΕΕ και της Ευρωζώνης και πιο πρόσφατα η στροφή προς την εθνικιστική Δεξιά και ακροδεξιά στην Ανατολική Ευρώπη απελευθέρωσαν υπόγειες δυναμικές και ρεύματα με βαθιές ρίζες στο παρελθόν. Εύλογα τίθεται το ερώτημα αν η ασθένεια είναι μεταδοτική στη Γερμανία και κατά κύριο λόγο στη γειτονική συντηρητική και καθολική Βαυαρία.
kapopoulos@pegasus.gr
Πηγή: