Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

Υδατοδρόμια χαμένα στη γραφειοκρατία

«Θαλάσσια υπόθεση» αποδεικνύεται μέχρι σήμερα η ανάπτυξη των υδατοδρομίων στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τον γενικό κανόνα άλλων χωρών που τα υδροπλάνα προσνηώνονται σε φυσικές και τεχνητές λίμνες. Η εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια», που έχει ένα...
φιλόδοξο πλάνο για την ανάπτυξη 30 περίπου υδατοδρομίων στη χώρα, δεν έχει καταφέρει να βάλει σε τροχιά αδειοδότησης κανένα από αυτά σε λίμνες, ενώ αντίθετα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα προχωρούν οι αδειοδοτήσεις στα νησιά του Ιονίου, αλλά και στην Πελοπόννησο (Πάτρα, Πύλος, Κόρινθος, Κατάκολο, Ναύπλιο κ.λπ.).
Το πρόβλημα είναι γνωστό, αλλά κανείς δεν το λύνει. Οι περιοχές των λιμνών εντάσσονται σε πλαίσιο ειδικής προστασίας, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να υπάρχει νομοθετικό κενό ως προς το ποιος είναι ο φορέας διαχείρισης της εσωτερικής υδάτινης επιφάνειας των λιμνών.
Ο Δήμος Ιωαννιτών είναι ένας από αυτούς που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση, καθώς εκτιμά ότι η έλευση των υδροπλάνων θα βάλει ένα ακόμη στο πάζλ της προσπάθειας για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Μάλιστα, στα τέλη Ιανουαρίου άνοιξε ένα παράθυρο αισιοδοξίας, όταν ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης έδειξε να ανταποκρίνεται θετικά σε επιστολή του Δημάρχου Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα, ο οποίος του παρέθετε τα δεδομένα, τονίζοντας πως ο δήμος Ιωαννιτών θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία του υδατοδρομίου στην Παμβώτιδα, καθώς, «αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και απαραίτητο εργαλείο», για την περαιτέρω εξέλιξη της επικοινωνίας της πόλης με άλλες περιοχές, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή μας.
Ο διευθυντής του γραφείου του κ. Σπίρτζη είχε ενημερώσει τότε τον Δήμαρχο πως τα δύο συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος, ξεκινούν την επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης, η οποία μέσα στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα, θα αντιμετωπίζει τα νομικά κωλύματα, ανοίγοντας το δρόμο για την αδειοδότηση υδατοδρομίου στις μεγάλες λίμνες και συνεπώς και στη λίμνη Παμβώτιδα. Από τότε πέρασαν τέσσερις ολόκληροι μήνες και εξέλιξη δεν υπήρξε, αν και σε γενικότερο πλαίσιο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ανάπτυξη υδατοδρομίων δεν έχει πάψει να υφίσταται και είναι χαρακτηριστικό πως είναι μεταξύ των έργων στο «πακέτο Γιούνκερ».

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
Την πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών να υπάρξει συντονισμένη παρέμβαση προς τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να αντιμετωπιστεί το νομοθετικό κενό που εμποδίζει την αδειοδότηση υδατοδρομίων σε λιμναίο περιβάλλον, υιοθέτησε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες.
Ο Δήμος Ιωαννιτών, ως μέλος του Δικτύου, συμμετείχε στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βέροια το διήμερο 28 και 29 Μαΐου και εκπροσωπήθηκε από το Δημοτικό Σύμβουλο, Χαράλαμπο Μπρέχα.
Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ο κ. Μπρέχας έκανε παρουσίαση της Λίμνης Παμβώτιδας στα μέλη του Δικτύου, με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού.
Παράλληλα κατέθεσε επιστολή του Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, με την οποία διατύπωνε την πρόταση για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών στο θέμα των υδατοδρομίων, πρόταση που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Δικτύου.
Να σημειωθεί ότι στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, συζητήθηκαν – μεταξύ άλλων- θέματα σχετικά με τις χωροταξικές πολιτικές για τα σχέδια διαχείρισης και ανάπτυξης των παραλίμνιων περιοχών, τη διαχείριση, τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης, οικονομικής εκμετάλλευσης και προστασίας των παραλίμνιων περιοχών, τις τεχνητές λίμνες της ΔΕΗ, την ευρωπαϊκή διάσταση στη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων και άλλα.
Στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες συμμετέχουν 32 Δήμοι της χώρας και είναι αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με βασικούς σκοπούς την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση των λιμνών και του περιβάλλοντος χώρου σε σχέση με το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον, την εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων με στόχο την προστασία και την ορθολογική αξιοποίηση των λιμνών. Στο Δίκτυο συμμετέχουν οι Δήμοι Αγράφων, Αγρινίου, Αιγιαλείας, Ακτίου – Βόνιτσας, Άλασσας Κύπρου, Αμυνταίου, Αμφιλοχίας, Αργιθέας, Βέροιας, Βόλβης, Βορόληνης Κύπρου, Δομοκού, Δωρίδος, Έδεσσας, Ζηρού, Ήλιδας, Θέρμου, Θηβαίων, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Λάρκακας Κύπρου, Λίμνης Πλαστήρα, Μαραθώνος, Ναυπακτίας, Νικολάου Σκουφά, Ορχομενού, Παραλιμνίου Κύπρου, Παρανεστίου, Σερβίων – Βελβεντού, Σοφάδων, Χερσονήσου. Επίσης συμμετέχει ως αρωγό – επίτιμο μέλος η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
 Αποστόλης Τζελέτας