Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ...

ΦΕΛΝΙΚΟΣ  στο matrix24.gr 
"Ζητείται αριστερός πολιτικός με ειδικό βάρος, με ικανότητες συντονισμού και στοιχειώδη αντίληψη της οικονομίας και της επικοινωνίας". Τα παραπάνω θα μπορούσαν να αποτελούν μία… αγγελία για μια κυβέρνηση που ψάχνει συντονιστή και για έναν πρωθυπουργό που μελετάει τις επιλογές που έχει, ενόψει ανασχηματισμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει συγκεντρώσει στο i-pad του πολλές σημειώσεις για τις αλλαγές που πρέπει  να γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα. Έχει καταγράψει την αδυναμία ορισμένων υπουργών να αποδώσουν έργο στο χαρτοφυλάκιό τους, έχει σημειώσει κυβερνητικά στελέχη που… δεν μιλιούνται και ως εκ τούτου δεν μπορούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στο ίδιο υπουργείο, όπως επίσης έχει καταγράψει και φερέλπιδες βουλευτές και στελέχη, που φαίνονται ικανοί και θα μπορούσαν να δοκιμαστούν σε κυβερνητικές θέσεις. Ωστόσο, στο κεφάλαιο «"υντονισμός κυβέρνησης", οι πρωθυπουργικές σημειώσεις θυμίζουν… tabula rasa, καθώς το Μαξίμου δεν έχει ακόμη λύσει τον γρίφο του συντονισμού του κυβερνητικού έργου.
Γκρίνιες για τον Αλέκο
Τυπικά, ήδη από την "πρώτη φορά Αριστερά" του Ιανουαρίου του 2015, καθήκοντα συντονισμού κυβέρνησης είχε αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναθέσει τα συγκεκριμένα καθήκοντα στον υπουργό Επικρατείας, είχε φανεί σε όλους πολύ ταιριαστό: ο Αλέκος Φλαμπουράρης μετρά δεκαετίες παρουσίας στην ανανεωτική Αριστερά, έχει μεγάλη πορεία και ειδικό βάρος στο κόμμα και, ως εκ τούτου, θα μπορούσε να είναι για τον Αλέξη Τσίπρα ό,τι ήταν ο Αντώνης Λιβάνης για τον Ανδρέα Παπανδρέου ή ο Θοδωρής Ρουσόπουλος για τον Κώστα Καραμανλή: ο "εξ απορρήτων" που, ταυτόχρονα, θα συντόνιζε και τους υπουργούς μεταξύ τους. Όμως, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά ο Αλέκος Φλαμπουράρης είχε… όλα τα φόντα για να συντονίζει την κυβέρνηση, όσοι ήξεραν για χρόνια τον υπουργό Επικρατείας είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία του εγχειρήματος: "Ο Αλέκος δεν είναι γι’ αυτά. Είναι καλύτερος στον στρατηγικό σχεδιασμό", έλεγαν ορισμένα "μπαρουτοκαπνισμένα" στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από πέρυσι, αφήνοντας να διαφανεί η δυσπιστία τους για τις οργανωτικές ικανότητες του Αλέκου Φλαμπουράρη. Και, όπως αποδείχθηκε, είχαν δίκιο. Βεβαίως, η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Επικρατείας παραμένει αδιατάρακτη, παρά την διαπιστωμένη ανεπάρκεια του Αλέκου Φλαμπουράρη να παίξει τον ρόλο του συντονιστή. Αρκεί να σημειωθεί ότι το Πάσχα ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην Αίγινα, να φιλοξενείται από τον υπουργό Επικρατείας, δείχνοντας ότι η σχέση των δύο ανδρών παραμένει αναλλοίωτη. Ωστόσο, ακριβώς επειδή Τσίπρας και Φλαμπουράρης έχουν καλή σχέση, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο Αλέκος Φλαμπουράρης είτε θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, είτε θα μείνει με άλλον ρόλο. Πάντως, θα αποδεχθεί να παραχωρήσει τα καθήκοντα του συντονισμού σε άλλο στέλεχος.
Το σενάριο Παππά
Τούτων δοθέντων, στο πρωθυπουργικό γραφείο ήδη αναζητείται ποιος θα μπορούσε να συντονίσει την κυβέρνηση, προκειμένου να "δέσει" το κυβερνητικό σχήμα και να μην θυμίζει… ξεκούρδιστη ορχήστρα, όπως συμβαίνει τώρα. Η σκέψη πολλών πηγαίνει κατευθείαν στον έτερο υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά. Ο Παππάς αποτελεί στενό φίλο του Αλέξη Τσίπρα, οι δυο τους έχουν σχέση απόλυτης εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα, ο Νίκος Παππάς, ως οικονομολόγος, θα μπορούσε να βοηθήσει και στον συντονισμό των οικονομικών υπουργείων. Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας έχει αφενός να ρυθμίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ενώ αφετέρου έχει αναλάβει άλλες κομβικής σημασίας αρμοδιότητες, που δεν "φαίνονται" στο ευρύ κοινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά το Πάσχα, βρέθηκε στη Νέα Υόρκη και είχε συνομιλίες με υποψήφιους επενδυτές, ενώ εδώ και καιρό "τρέχει" και επισήμως –με καθορισμένη σε… ΦΕΚ αρμοδιότητα- την προσέλκυση επενδύσεων. Συν τοις άλλοις, όσοι ξέρουν καλά τον Νίκο Παππά, συνομολογούν πως, αν ήθελε να αλλάξει υπουργείο, θα προτιμούσε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας, ώστε να αναλάβει και… με τη βούλα την προσέλκυση επενδύσεων και το μεγάλο στοίχημα αναθέρμανσης της οικονομίας.
Ο "αμέτοχος" Δραγασάκης
Βεβαίως, πριν καν τα σενάρια φτάσουν στον Νίκο Παππά, η πρώτη "υποψηφιότητα" για τον ρόλο του συντονιστή της κυβέρνησης θα ήταν ο αντιπρόεδρος του σχήματος, Γιάννης Δραγασάκης. Ωστόσο, παρά την καλή σχέση που έχει ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, εσχάτως πληροφορίες θέλουν τους δύο άνδρες να έχουν απομακρυνθεί, κάτι που φάνηκε και όταν η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη "διόρθωσε" τον Γιάννη Δραγασάκη, όταν ο τελευταίος είχε παραδεχθεί ότι πρόσθετα μέτρα θα προκαλούσαν "πολιτικό πρόβλημα" στην κυβέρνηση. Τότε, η κ. Γεροβασίλη είχε μιλήσει για "οικονομικό πρόβλημα" και είχε διαψεύσει κατηγορηματικά ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα, "αδειάζοντας" τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και καταδεικνύοντας τις διαφορετικές απόψεις που πολλές φορές επικρατούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Συν τοις άλλοις, όσο κι αν ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά τις ικανότητες του Γιάννη Δραγασάκη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει καταστήσει σαφές ότι προτιμά να ασχολείται με τον στρατηγικό μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, παρά να μπει στην "φωτιά" της καθημερινής μάχης για τον συντονισμό της κυβέρνησης.
"Σφήνα" Γεροβασίλη
Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, δίνουν χώρο σε ένα άλλο σενάριο, που συζητείται εντόνως το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μεταξύ της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει οικοδομηθεί σχέση εμπιστοσύνης, ενώ πολλές φορές η κυβερνητική πορτ παρόλ έχει κληθεί ντε φάκτο να παίξει τον ρόλο του συντονιστή. Στα θετικά της κ. Γεροβασίλη προσμετράται και η εξαιρετική σχέση που έχει με τον Πάνο Καμμένο, αφού ήταν το βασικό στέλεχος που αποκλιμάκωσε την "μακεδονική κρίση", όταν ο Πάνος Καμμένος είχε προκαλέσει "σεισμό" στην κυβέρνηση, ζητώντας την παραίτηση Μουζάλα. Το αρνητικό είναι πως "η Όλγα δεν έχει το αυξημένο ειδικό βάρος που χρειάζεται για τη θέση. Τον Αλέκο, λόγω των ενσήμων που είχε στο κόμμα αλλά και της σχέσης με τον Αλέξη τον άκουγαν και τον αποδέχονταν όλοι οι υπουργοί. Δεν είναι σίγουρο ότι κάποιος άλλος όπως η Όλγα ακόμη και ο Νίκος Παππάς θα τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης από υπουργούς που είναι παλιές καραβάνες στον ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Δρίτσας, ο Μπαλτάς, ο Φίλης, ο Σκουρλέτης" μας λέει υπουργός, ο οποίος δεν φαίνεται να ανησυχεί για τη θέση του όταν θα γίνει ο ανασχηματισμός. Ανασχηματισμός που πλέον πάει μάλλον για τον Ιούνιο αφού είναι δύσκολο να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του μήνα οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση με τους δανειστές. Τούτων δοθέντων, η "υποψηφιότητα" της κυβερνητικής εκπροσώπου για την ανάληψη καθηκόντων συντονισμού της κυβέρνησης μπορεί να έχει εσχάτως συγκεντρώσει πολλούς πόντους όμως το τι τελικά θα συμβεί εξαρτάται από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Πάντως, όσο ο πρωθυπουργός αναζητεί τον ιδανικό συντονιστή, το μόνο βέβαιο είναι πως έχει καταλάβει πως η κυβέρνηση χρειάζεται συντονισμό… επειγόντως.