Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016

Ουδέποτε απεντάχθηκε το σύστημα τυφλής προσγείωσης… Ομαλά το έργο στο αεροδρόμιο!

aero eggrafoΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ
Δύο σημαντικά ντοκουμέντα αποκαλύπτει το Epiruspost, τα οποία αποδεικνύουν πως στην υπόθεση τοποθέτησης συστήματος τυφλής προσγείωσης στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, κάποιοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται!
aero eggrafo1
Προ μηνός περίπου, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, έκανε γνωστό ότι κατά την διάρκεια σύσκεψης στην Αθήνα, παρουσία των τεσσάρων βουλευτών του Νομού, του Γενικού Γραμματέα Υποδομών και του Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, έγινε γνωστό ότι απεντάχθηκε από το κοινοτικό πρόγραμμα HORIZON 2020 η τοποθέτηση συστήματος τυφλής προσγείωσης.
Η εξέλιξη αυτή γνωστοποιήθηκε στο πλαίσιο προφορικής ενημέρωσης και έδωσε το έναυσμα στον κ. Μπέγκα να καλέσει σε έκτακτη σύσκεψη όλους τους δημάρχους του Νομού και στη συνέχεια να αποστείλει σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό, την οποία υπέγραψαν κι όλοι οι φορείς του Νομού.
Μόνο που όπως αποκαλύπτεται μέσα από επίσημα έγγραφα, η τοποθέτηση συστήματος τυφλής προσγείωσης, ουδέποτε απεντάχθηκε...
Μάλιστα το έργο έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα βάση του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017!
Το Epiruspost, παραθέτει ενημερωτικό σημείωμα, του προισταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Φορέα Παροχής Αεροναυτιλίας της ΥΠΑ προς τον Διοικητή της Υπηρεσίας, το οποίο στάλθηκε πριν από λίγες ημέρες –στις 6 Μαίου- στο οποίο υπογραμμίζεται ότι το έργο εξελίσσεται ομαλά.
«Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση, τόσο το αεροδρόμιο Ιωαννίνων όσο και τα υπόλοιπα τρία αεροδρόμια, δεν έχουν απενταχθεί από το πρόγραμμα HORIZON 2020- BLEUGNSS το οποίο εξελίσσεται κανονικά», υπογραμμίζεται στο έγγραφο και παρατίθεται σχετικό χρονοδιάγραμμα εξέλιξης του έργου.
Διευκρινίζεται ακόμη ότι η Διοίκηση της ΥΠΑ και συγκεκριμένα ο νόμιμος εκπρόσωπός της κ. Λιντζεράκος, έχει προσυπογράψει τη συμφωνία συγχρηματοδότησης του προγράμματος.
Επί της ουσίας, κι αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες, είναι ότι στο συγκεκριμένο ενημερωτικό σημείωμα, γίνεται σαφές ότι για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων εξετάζεται λύση εναλλακτική του ILS, όπως είναι η εκπόνηση GNSS-PBN ή του συστήματος GBAS.
Στην παρούσα φάση ολοκληρώθηκε η διαδικασία διερεύνησης για την εκπόνηση διαδικασιών προσέγγισης με τη χρήση δορυφορικού συστήματος για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON (BLUEGNSS) το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαική Επιτροπή και έχει ξεκινήσει να υλοποιείται από την 1 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος αυτού, προβλέπεται ο σχεδιασμός των διαδικασιών για τα συστήματα τυφλής προσγείωσης στα αεροδρόμια Μυτιλήνης, Ιωαννίνων, Κω και Θεσσαλονίκης εντός του 2016 με ολοκλήρωση των απαιτούμενων λειτουργικών και επιχειρησιακών ελέγχων εντός του 2017!!!
Αυτά λοιπόν αναφέρονται εγγράφως και όπως ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει με μία μικρή έρευνα στο σχετικό πρόγραμμα, το αεροδρόμιο Ιωαννίνων περιλαμβάνεται στη λίστα των υπό εκτέλεση έργων και μάλιστα με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Στο έγγραφο που ακολουθεί κι αποτελεί μέρος από το επίσημο, εγκεκριμένο πρόγραμμα, φαίνεται ξεκάθαρα η ένταξη και το χρονοδιάγραμμα.

aero eggrafo2

Δίπλα στον αριθμό «400» είναι η Ελλάδα και ακολουθούν τα τέσσερα αεροδρόμια τα οποία είναι ενταγμένα. Δεύτερο στη λίστα «Airport LGIO» είναι το αεροδρόμιο Ιωαννίνων και η συγκεκριμένη είναι η διεθνής συντομογραφία του!
Φαίνεται λοιπόν πως η επικοινωνιακή... καταιγίδα του τελευταίου μήνα, με αποκορύφωμα την επιστολή στον Πρωθυπουργό, αποτελεί μία μεγάλη γκάφα.
Άγνωστο ποιος έχει την ευθύνη!
Το βέβαιο είναι ότι το έργο δεν θα μπορούσε να είναι απενταγμένο τον Μάρτιο, όπως ισχυρίστηκε ο Δήμος Ιωαννιτών και ενταγμένο τον Μάιο, όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα.
Εντάχθηκε, υλοποιείται και ελπίδα όλων των Ηπειρωτών είναι να ολοκληρωθεί έγκαιρα ώστε να διασφαλίσει την αξιοπιστία του αεροδρομίου Ιωαννίνων.
Αν ο διοικητής της ΥΠΑ δεν γνωρίζει το έργο των υπηρεσιών του ή αν ο δήμος Ιωαννιτών επιλέγει να κάνει συσκέψεις με βάση τα... προφορικά, είναι κάτι που απομένει να διευκρινιστεί κι από τις δύο πλευρές.
Το σίγουρο είναι ότι τα μεγάλα και σοβαρά θέματα, απαιτούν την ανάλογη σοβαρότητα... Ειδικά όταν ένας ολόκληρος νομός επιλέγει να απευθυνθεί στον Πρωθυπουργό για ένα και μόνο θέμα!
  Πηγή:EpirusPost.gr