Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

Ζητούν πίσω το ΕΚΑΣ έξι μηνών από 70.000 συνταξιούχους

Σοκ για 70.000 συνταξιούχους κρύβει η κατάργηση του ΕΚΑΣ, που φέρνει περικοπές στις συντάξεις οι οποίες φτάνουν στο 33,4%.


Σύμφωνα  με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν πάνω από 664 ευρώ από κύρια και επικουρική σύνταξη σταματούν από τον επόμενο μήνα να παίρνουν ΕΚΑΣ, ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν όσα πήραν το προηγούμενο εξάμηνο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου».
Σύμφωνα με την εφημερίδα τα ποσά που χορηγήθηκαν από το Δεκέμβριο έως το Μάιο θεωρούνται ως αχρεώστητες παροχές. Δηλαδή χρήματα που δεν δικαιούνται από τη στιγμή που δεν πληρούν τα νέα και αυστηρότερα κριτήρια εισοδήματος που προβλέπει ο νόμος.
Το υπουργείο Εργασίας πρόκειται να κινήσει τις διαδικασίες επιστροφής για 70.000 συνταξιούχους ζητώντας πίσω το ΕΚΑΣ για τους οποίους το επίδομα αυτό καταργείται αναδρομικά άπαξ δια παντός από την 1/1/2016 και σταδιακά ως το 2019 θα καταργηθεί για όλους.
Η επιστροφή θα γίνει μέσω μηνιαίας παρακράτησης από τη σύνταξη μέχρι να εξοφληθεί το ποσό.
Στην πράξη ο νόμος έρχεται να μειώσει τις συντάξεις για 6 μήνες στους πιο αδύναμους των συνταξιούχων.
Για το θέμα τοποθετήθηκε η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης. «Το ψέμα, λέει ο σοφός λαός, έχει κοντά ποδάρια και τα ψέματα των κ.κ. Τσίπρα και Κατρούγκαλου για μη μείωση των συντάξεων αποκαλύπτονται με την εφαρμογή των μέτρων που ψήφισαν» σημείωσε και πρόσθεσε:

Έφτασε, λοιπόν, η ώρα που η πρώτη ομάδα συνταξιούχων θα καταλάβει στην τσέπη της τι σημαίνει το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου: πρόκειται για τους χαμηλοσυνταξιούχους που θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται λόγω της μείωσης και σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ασκείται σε δήθεν αριστερή ρητορεία και νεοφιλελεύθερη πρακτική περικόπτοντας αναδρομικά από 01/01/2016 (!) το ΕΚΑΣ σε 70.000 χαμηλοσυνταξιούχους, από τους οποίους θα παρακρατείται το 1/3 της σύνταξής τους.
Πηγή: