Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016

Ανακύκλωση με όφελος στην τσέπη

Όσο περισσότερο ανακυκλώνεις, τόσο περισσότερο κερδίζεις. Αυτό θα προσπαθήσει να πετύχει ο δήμος Ιωαννιτών, με στόχο η ανακύκλωση να μην είναι επαφίεται μόνο στην ευαισθησία των πολιτών για το περιβάλλον, αλλά να γίνει μέρος της καθημερινότητάς του, από τη στιγμή που θα έχει αντίκτυπο στην τσέπη του...
Η λειτουργία Ανταποδοτικής Κάρτας Δημοτών είναι ένα από τα μέτρα που προβλέπονται στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο έρχεται σήμερα προς ψήφιση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η κάρτα θα είναι ατομική για κάθε δημότη και θα δίνεται η δυνατότητα συγκέντρωσης πόντων για τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα συλλέγουν και θα μεταφέρουν οι δημότες στα «πράσινα σημεία».
Με δεδομένο ότι οι δημότες που μεταφέρουν υλικά στα «πράσινα σημεία», κάνουν μικρότερη χρήση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου εφόσον βαρύνονται με τη συλλογή των υλικών, δύναται να έχουν έκπτωση στο τέλος καθαριότητας. Αντιστοιχίζοντας τους κατόχους των δημοτικών καρτών με τους υπόχρεους καταβολής τέλους καθαριότητας, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία νέα κατηγορία τέλους καθαριότητας για κατοικίες, η οποία να περιλαμβάνει χαμηλότερο συντελεστή για τα νοικοκυριά που μέσω της κάρτας πολιτών έχουν συλλέξει ένα συγκεκριμένο αριθμό πόντων.
Επίσης, οι δημότες θα μπορούν να χρησιμοποιούν την κάρτα για εκπτώσεις είτε στις υπηρεσίες του Δήμου (π.χ. μετακινήσεις με τη δημοτική συγκοινωνία, πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου, παιδικοί σταθμοί) είτε σε συνεργαζόμενα εμπορικά καταστήματα της περιοχής.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβούν όλα αυτά, είναι, βέβαια, η δημιουργία των «πράσινων σημείων». Τα «πράσινα σημεία» αποτελούν μια διεθνή και δοκιμασμένη πρακτική που βασίζεται στη συμμετοχή των πολιτών και σκοπεύει στην ανακύκλωση ειδικών ρευμάτων υλικών. Σήμερα αποτελούν σημαντικό τμήμα των συστημάτων ανακύκλωσης που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες της Ε.Ε. και σε όλο τον κόσμο.
Ο σχεδιασμός, όπως παρουσιάζεται στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων Δήμου Ιωαννιτών, προβλέπει τη δημιουργία ενός βασικού «πράσινου σημείου», το οποίο θα λειτουργεί και αυτόνομα ως Πράσινο Σημείο Κεντρικής διανομής, όπου θα συλλέγονται χωριστά ανακυκλώσιμα υλικά (όχι αποκλειστικά απόβλητα συσκευασιών), όπως χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και γυαλί, πράσινα, ογκώδη και άλλα είδη.
Συμπληρωματικά του βασικού «πράσινου σημείου», κρίνεται σκόπιμη η δημιουργία δορυφορικών «πράσινων σημείων» συλλογής στις παλιές έδρες των Καποδιστριακών Δήμων καθώς επίσης και στους μεγαλύτερους οικισμούς του δήμου. Τέτοια σημεία συλλογής εγκαθίστανται συνήθως σε κοινόχρηστους χώρους, δεν απαιτούν περιβαλλοντική αδειοδότηση και έχουν ως στόχο την εξυπηρέτηση πολιτών σε επίπεδο γειτονιάς.
Για το σύνολο του Δήμου Ιωαννιτών προτείνονται σε Α’ Φάση οκτώ μικρά «πράσινα σημεία» εκ των οποίων τέσσερα αφορούν τις παλιές έδρες των καποδιστριακών δήμων πλην της Δ.Ε. Ιωαννίνων και τέσσερα τη Δ.Ε. Ιωαννίνων.
Στη Β’ Φάση προτείνεται να χωροθετηθούν ακόμα ένα μικρό πράσινο σημείο καθώς και επτά πράσινα σημεία σε επίπεδο γειτονιάς τοποθετούνται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων με σκοπό τη δημιουργία πυκνού δικτύου το οποίο θα αναπτύσσεται.
Οι προτεινόμενες θέσεις για την Α’ Φάση είναι σε Κιάφα (πλησίον σχολικού συγκροτήματος), Καρδαμίτσια (πλησίον οδού Ολυμπιαδος- σχολικού συγκροτήματος), Δημοτικό Parking παλαιών σφαγείων, Σταυράκι (πλησίον σχολικού συγκροτήματος), Ανατολή (Πλησίον Δημαρχείου), Κατσικάς (πλησίον οδού Εθ. Αντίστασης- σχολικού συγκροτήματος), Πεδινή (πλησίον σχολικού συγκροτήματος) και Πέραμα (πλησίον σχολικού συγκροτήματος).
Για τη Β’ Φάση προτείνεται η χωροθέτηση σε Βοτανικό, Πλατεία Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος, Πλατεία Σαπουντζάκη, Τσιφλικόπουλο (πλησίον οδού Άρη Βελουχιώτη), κέντρο Σεισμόπληκτων και Κουτσελιό.
Προβλέπεται, ακόμη, και ένα κινητό «πράσινο σημείο», ένα όχημα δηλαδή στο οποίο θα έχει διαμορφωθεί οργανωμένος χώρος, στον οποίο ο πολίτης μπορεί να μεταφέρει τα ανακυκλώσιμα υλικά. Με βάση το ετήσιο πρόγραμμα λειτουργίας του, σταθμεύει σε διάφορα σημεία του δήμου και έχει συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας.
Το κινητό πράσινο σημείο μπορεί να επιτελέσει και σημαντικό ρόλο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση κυρίως των μαθητών. Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων σε θέματα ανακύκλωσης, θα πραγματοποιούνται επιδείξεις, παρουσιάσεις, μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, διαγωνισμούς με βραβεύσεις κλπ.


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ