Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016

Ο Απρίλιος έφερε ακριβότερα εισιτήρια

«Αλμυρή» θα είναι πλέον η είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας, μηδενός εξαιρουμένων και αυτών των Ιωαννίνων, καθώς από την 1η Απριλίου τέθηκαν σε ισχύ οι νέες τιμές που είχαν ανακοινωθεί από τον Οκτώβριο.

Οι ανατιμημένες τιμές θα έχουν εφαρμογή μόνο κατά τη θερινή περίοδο, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο, και θα μειωθούν στο 50% για τη χειμερινή περίοδο, ενώ στη θα επανεξεταστούν, καθώς έχουν πιλοτικό χαρακτήρα. Ωστόσο καταγράφονται ήδη αντιδράσεις και προβληματισμός, καθώς σε πολλές περιπτώσεις εκτιμάται πως οι αυξήσεις είναι σε τέτοιο βαθμό που θα οδηγήσουν σε μείωση της επισκεψιμότητας.
Σε ό,τι αφορά το Νομό Ιωαννίνων, η μεγαλύτερη αύξηση είναι αυτή για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης, με την τιμή να εκτοξεύεται από τα 2 στα 6 ευρώ, ενώ από 2 σε 4 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή των εισιτηρίων για το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο. Ανάλογες είναι και οι αυξήσεις σε άλλα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα, με τις νέες τιμές να είναι για την Ακρόπολη 20 ευρώ (από 12 ευρώ), για τη Σπιναλόγκα 8 ευρώ (από 2 ευρώ), για την Κνωσό 15 ευρώ (από 6 ευρώ), για τη Δήλο 12 ευρώ (από 5 ευρώ), για το Σούνιο 8 € (από 4 €), για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία Επιδαύρου, Θήρας, Ακρόπολης Λίνδου και Μεσσήνης 12 € (από 6 €), για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία Μυκηνών και Βασιλικών Τάφων Αιγών 12 € (από 8 €), και για την Ολυμπία 12 € (από 9 €).

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΩΔΩΝΗΣ
Τους προβληματισμούς του Δήμου Δωδώνης μετέφερε ο Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης, με έγγραφο που απέστειλε τόσο προς τον Υπουργό Πολιτισμού όσο και προς το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Ο κ. Ντακαλέτσης χαρακτηρίζει αδιανόητο τον τριπλασιασμό στην τιμή του εισιτηρίου στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια επιλογή που ενέχει τον κίνδυνο μείωσης επισκεπτών, κυρίως Ελλήνων, γεγονός που θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της περιοχής.
«Η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να αντιμετωπίσει οριζόντια το σύνολο των αρχαιολογικών χώρων, δείχνει την προχειρότητα κι επιπολαιότητα των αρμοδίων, οι οποίοι λειτούργησαν καθαρά με εισπρακτικά κριτήρια και χωρίς να λάβουν υπόψιν τους τις ιδιαιτερότητες της περιοχής», σημειώνει σε δήλωσή του και τονίζει την ανάγκη να υπάρξει άμεσα μέριμνα για την ανταποδοτικότητα των εσόδων.
Τόνισε ότι ένα μέρος των χρημάτων θα έπρεπε να μένει στον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο, προκειμένου να καλυφθούν δικές του ανάγκες και παράλληλα να υπάρξουν πρωτοβουλίες αναβάθμισης, όπως η λειτουργία του κυλικείου, το οποίο μένει κλειστό για περισσότερο από πέντε χρόνια αλλά και λειτουργίας του πωλητηρίου, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να αγοράζουν κάποια εκθέματα ή αντικείμενα, καθώς καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο.
Ο Δήμος Δωδώνης θεωρεί επίσης ότι είναι επιβεβλημένη η λεωφορειακή σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με την πόλη των Ιωαννίνων και το Αρχαιολογικό Μουσείο, ειδικά μετά την καθιέρωση και του ενιαίου εισιτηρίου.

Κ. ΣΟΥΕΡΕΦ: «ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑ»
Τους φόβους του Δημάρχου Δωδώνης δε συμμερίζεται στον ίδιο τουλάχιστον βαθμός ο Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κώστας Σουέρεφ, ο οποίος στάθηκε στον πιλοτικό χαρακτήρα του μέτρου, που έχει απεύθυνση κυρίως στους επισκέπτες από το εξωτερικό.
«Είναι ένα πείραμα. Είναι κάτι το προσωρινό και θα δούμε πως θα πάει», τόνισε μιλώντας στον «Η.Α» και στάθηκε στο ότι τα εισιτήρια για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Παράλληλα, εκτίμησε πως δε στερείται η δυνατότητα στους Έλληνες να επισκεφθούν τα μνημεία, καθώς υπάρχουν πολλές δυνατότητες για δωρεάν είσοδο, είτε την 1η Κυριακή κάθε μήνα, είτε σε διάφορους άλλους εορτασμούς και εκδηλώσεις. «Αναγνωρίζω πως τα εισιτήρια μπορεί να θεωρηθούν ακριβά για τις οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων, ωστόσο οι ντόπιοι εκμεταλλεύονται τις ημέρες που η είσοδος είναι δωρεάν. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία τάση προαγοράς από το εξωτερικό, καθώς πλέον δίνεται αυτή η δυνατότητα», σημείωσε και αναφέρθηκε και στην εφαρμογή του ενιαίου εισιτηρίου, το οποίο για τα μνημεία του Νομού Ιωαννίνων είναι στα 8 ευρώ με ισχύ για δύο ημέρες.
 
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ