Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016

Ήρθε η ώρα των παιδικών χαρών

Μια διαφορετική εικόνα φιλοδοξεί ο δήμος Ιωαννιτών να παρουσιάζουν οι παιδικές χαρές της πόλης μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς μπαίνουν στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για μια εκτεταμένη παρέμβαση.

Το έργο, προϋπολογισμού 613.659,30 ευρώ, αφορά στην αναβάθμιση και στην ασφάλεια 50 συνολικά παιδικών χαρών του δήμου, οι οποίες πλέον θα είναι πιστοποιημένες και δε θα φέρουν τη γνωστή πινακίδα ότι η χρήση τους γίνεται με ευθύνη των γονέων. Οι παρεμβάσεις ήταν επιβεβλημένες μετά την αλλαγή της νομοθεσίας που πλέον επιβάλλει αυστηρές διαδικασίες στην πιστοποίηση τους, αλλά πολύ περισσότερο γιατί η συντριπτική πλειονότητα των παιδικών χαρών είναι σε κακή κατάσταση, λόγω παλαιότητας και φθορών.
Ο Δήμος Ιωαννιτών προκηρύσσει διεθνή ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήματος, ύστερα από κανονική προθεσμία 40 ημερών. Το έργο θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τη μελέτη που συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και αφορά στην αναβάθμιση - ανακατασκευή 50 παιδικών χαρών, με την προμήθεια και τοποθέτηση παιχνιδιών, δαπέδων και λοιπού αστικού εξοπλισμού, με στόχο την αναβάθμιση και την ασφάλεια των κοινόχρηστων αυτών χώρων.
Το έργο είναι από αυτά που ήδη θα έπρεπε να έχουν γίνει, ωστόσο, όπως αναφέρει η δημοτική αρχή, απαιτήθηκε χρόνος μέχρι φθάσει η ώρα της προκήρυξης με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη διάθεση των ανάλογων πόρων.
Συγκεκριμένα έγινε αυτοψία σε όλες τις παιδικές και καταγραφή των ξεχωριστών συνθηκών που επικρατούν στην κάθε μία παιδική χαρά και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα παιχνίδια και ο λοιπός εξοπλισμός. Εκπονήθηκε μελέτη για τις επεμβάσεις και τις σύνθετες εργασίες που απαιτούνται, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού τους θα αφαιρεθεί και θα αντικατασταθεί με πιστοποιημένα όργανα, ενώ ένας μικρότερος αριθμός από τα υφιστάμενα παιχνίδια διαπιστώθηκε ότι είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί με επιδιορθωτικές παρεμβάσεις να πιστοποιηθεί.
Οι επεμβάσεις και η επιλογή των εργασιών και των υλικών που απαιτούνται, έγινε με βάση την αυτοψία που διενέργησε η Τεχνική Υπηρεσία και την έκθεση αξιολόγησης που έχει εκπονήσει – μετά από δική του αυτοψία- ο πιστοποιημένος φορέας για την πιστοποίησης παιδικών χαρών TUV HELLAS κατά την πρώτη φάση αξιολόγησης του εξοπλισμού των παιδικών χαρών του Δήμου Ιωαννιτών, όπως επιβάλλεται από τη νομοθεσία.

ΟΙ 50 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ
Με την επιλογή των 50 παιδικών χαρών που πρόκειται να ανακατασκευαστούν και να πιστοποιηθούν, στην ουσία ο δήμος Ιωαννιτών αντιμετωπίζει στο μεγαλύτερο βαθμό το θέμα των παιδικών χαρών σε όλο το εύρος του Δήμου.
Βέβαια σήμερα ο αριθμός αυτών που αποκαλούνται παιδικές χαρές στο δήμο, είναι σχεδόν διπλάσιος. Ωστόσο από τις αυτοψίες και τους ελέγχους του φορέα πιστοποίησης TUV HELLAS, διαπιστώθηκε ότι πολλές από αυτές με τα χαρακτηριστικά που έχουν και με τα δεδομένα που επιβάλει η νομοθεσία να πληρούν, είναι αδύνατον να εξασφαλίσουν πιστοποίηση ακόμη κι αν ανακατασκευαστούν και έτσι γι’ αυτές θα υπάρξει άλλη αντιμετώπιση. Για παράδειγμα αφαίρεση των παιχνιδιών και μικρές παρεμβάσεις ώστε να μετατραπούν σε χώρους παιχνιδιού και αναψυχής. Υπάρχει ένας μικρός αριθμός από τις παιδικές χαρές που υπολείπονται, οι οποίες μπορούν να πιστοποιηθούν και θα προγραμματιστεί σε επόμενη φάση ένα νέο έργο.

Οι 50 παιδικές χαρές που περιλαμβάνονται στην παρούσα μελέτη είναι η «Aλιαουντίν Μουσταφά» στη συμβολή των οδών Πουτέτση – Τζαβέλλα στην Πλατεία Σαπουτζάκη στα Πλατεία Σαπουτζάκη, η «Oύλοφ Πάλμε» στο Eβραϊκό Νεκροταφείο, στην Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου στο Γηροκομείο, η «Τάμπα – Τούμπα» στην οδός Γαριβάλδη, η «Ηρώων Επανάστασης» στη Λεωφόρο Aρχ. Μακαρίου, στις Α’ Εργατικές Κατοικίες στην Λεωφόρο Γράμμου, στην οδό Άρη Βελουχιώτη, στις Eργατικές της Βρυσούλας, στην Πλατεία Χατζή, στα Kαρδαμίτσια, στον Βοτανικό, απέναντι από το στρατόπεδο Βελισσαρίου στα Σεισμόπληκτα, στην Κεντρική Πλατεία Σταυρακίου, πέντε στην Ανατολή (περιοχή Αγίας Σοφίας, κεντρική πλατεία, οδός Γ’ Σεπτεμβρίου, Ευεργετών και οδός 28ης Οκτωβρίου), στη Μπάφρα, δύο στον Κατσικά (πλατεία και Λιθάρια), στην Πλατανιά, στην Αμφιθέα, τέσσερις στην Πεδινή (πλατεία, οδός Ναπ. Ζέρβα, οδός Ιωαννίνων και οδός Ραψίστας), δύο στις Εργατικές κατοικίες της Ανθούπολης, στην είσοδο του Κουτσελιού, δίπλα από το σχολείο στο Πέραμα, στις κεντρικές πλατείες Αμπελιάς, Κόντσικας και Δροσοχωρίου, στην Κοσμηρά, στη Βασιλική, στους Λογγάδες, δύο στην Κρύα (Κοινοτικό και Αγ. Μαρίνας), στο Νεοχωρόπουλο, στα Μάρμαρα, στην Κρανούλα, στη Νεοκαισάρεια, στην Περίβλεπτο, στο Λυκόστομο, στους Λιγκιάδες, στην αυλή του σχολείου Δαφνούλας, στην Ηλιόκαλη και στο Πνευματικό κέντρο Χαροκοπίου.
Αποστόλης Τζελέτας
 ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ