Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016

Η υπομονή εξαντλείται

Εδώ και μέρες η κατάσταση στον Κατσικά μύριζε μπαρούτι. Και έφτανε μια σπίθα για να γίνει η έκρηξη.Τη σπίθα αυτή έβαλαν κάποιοι από τους πρόσφυγες που μην έχοντας πλέον...
άλλα αποθέματα υπομονής, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό του Κατσικά το απόγευμα της Τετάρτης και να προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού και των παραδρόμων, προκαλώντας την οργή των οδηγών, αλλά και ενεργοποιώντας τα αρνητικά αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας.
Ο αποκλεισμός διήρκησε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με πολλούς πρόσφυγες να κοιμούνται στο οδόστρωμα, λέγοντας ότι οι συνθήκες εκεί είναι καλύτερες από τον καταυλισμό του Κατσικά, ενώ μεταφέρθηκαν σκηνές και τέντες. Μαζί τους και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με την ισπανική Olvidados να φιλοξενεί πλούσιο φωτορεπορτάζ και να προβάλει τα αιτήματα των προσφύγων στη σελίδα της στο facebook.
Χθες το πρωί, κάποιοι από τους πρόσφυγες μετακινήθηκαν στον κόμβο του Κουτσελιού αποκλείοντας έναν ακόμη δρόμο. Στο σημείο βρέθηκαν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και ο Αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας, σε μια προσπάθεια να τους πείσουν να άρουν τον αποκλεισμό εξηγώντας τους πως το μόνο που επιτυγχάνουν, είναι να στρέφουν την κοινωνία σε βάρος τους, ενώ παρείχαν διαβεβαιώσεις πως γίνονται ενέργειες για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους.
Η προσπάθεια δεν απέδωσε και ακολούθησε επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων, μετά από εντολή του Εισαγγελέα. Η Αστυνομία προχώρησε σε 27 προσαγωγές και στις κλούβες οδηγήθηκαν όχι μόνο Σύριοι πρόσφυγες, αλλά και δύο φοιτητές, ένα μέλος της ΜΚΟ Olvidados, καθώς και ο Αλέκος Ράπτης, γνωστός για τις ιστορικές του έρευνες, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες είχε ενεργοποιηθεί για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες.
Οι πρόσφυγες απάντησαν με πετροπόλεμο, ωστόσο η Αστυνομία κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά να απελευθερώσει την Εγνατία και τους παραδρόμους, με τους συγκεντρωμένους να επιστρέφουν στον καταυλισμό του Κατσικά.

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ

Το σκηνικό έντασης μεταφέρθηκε στον καταυλισμό, με τους πρόσφυγες να ξεσπούν την οργή τους κατά του φυλακίου και ενός οχήματος της Αστυνομίας, ενώ αποχώρησαν οι στρατιώτες που βρισκόταν στο χώρο, καθώς κατήγγειλαν πως δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους. Προς στιγμή αποχώρησαν και τα μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αλλά και άλλοι εθελοντές που φοβήθηκαν γενίκευση των ταραχών.
Γυναίκες και παιδιά προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία στην είσοδο του καταυλισμού ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι όσοι προσήχθησαν από την Αστυνομία, αλλά και να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Στη σειρά των χθεσινών γεγονότων ακολούθησε η κατάληψη του Δημαρχείου Ιωαννίνων από ομάδα αλληλέγγυων, αλλά και ο προπηλακισμός του Αντιδημάρχου Παιδείας Παντελή Κολόκα, ο οποίος κατήγγειλε πως μια ομάδα νεαρών προκάλεσε και ζημιές στο αυτοκίνητό του.
Για περισσότερο από τρεις ώρες οι αλληλέγγυοι παρέμειναν εντός και εκτός Δημαρχείου, όπου βρισκόταν ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Παπαδιώτης και άλλα μέλη της δημοτικής αρχής. Αίτημα ήταν η απελευθέρωση όσων είχαν προσαχθεί, κάτι που συνέβη στις 6 περίπου το απόγευμα, με αποτέλεσμα να λήξει και η κατάληψη του Δημαρχείου, αλλά και να εκτονωθεί η ένταση.

ΠΥΡΑ Κ. ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τα γεγονότα στον καταυλισμό προσφύγων του Κατσικά αποδίδει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας, μετά από ενημέρωσή του από τον Διοικητή της 8ης Μεραρχίας.
«Η κοινωνία και δημόσιοι και αυτοδιοικητικοί φορείς στον νομό Ιωαννίνων υποδέχθηκαν και βοηθούν τους πρόσφυγες και μετανάστες που κάτω από τις γνωστές συνθήκες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας. Αυτό γίνεται σε πολλά μέρη της Ελλάδος, παρά τα ήδη σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια η κοινωνία συνεπεία της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Απ’ το σημείο όμως αυτό μέχρις του σημείου η παρουσία και προκλητική δράση κάποιων προσφύγων να στρέφεται κατά της σωματικής ακεραιότητας στρατιωτών που αυτούς εξυπηρετούν ή να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία σε οποιοδήποτε οδικό δίκτυο, υπάρχει απόσταση. Η κυβέρνηση ας αντιληφθεί επιτέλους ότι έχει υποχρεώσεις και έναντι των ελλήνων πολιτών. Και οφείλει να μην επιτρέψει να γίνει η χώρα και κάθε τοπική κοινωνία έρμαιο κάποιων υποκινούμενων ή μη προσφύγων».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ