Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016

Επιμένει στις προϋποθέσεις για την Παιδόπολη

Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης για το θέμα των χειρισμών της στο προσφυγικό χρησιμοποίησε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, δηλώνοντας έτοιμος να συναινέσει σε φιλοξενία προσφύγων στην πρώην Παιδόπολη, αλλά μόνο αν τηρηθούν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει το δημοτικό συμβούλιο.

 «Με φιρμάνια και τελεσίγραφα δεν μπορούμε να συμβάλουμε στη σωστή διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος», τόνισε ο κ. Πλιάκος και ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά πως δεν αντιδρά κανείς στην φιλοξενία προσφύγων αλλά θα πρέπει όλα να γίνουν με σχέδιο και προγραμματισμό.
«Δεν είμαστε ούτε ρατσιστές, ούτε ξενοφοβικοί. Δεν θα γίνουμε όμως “αποθήκη ψυχών”. Θέλουμε να δημιουργηθεί μία δομή που θα φιλοξενήσει τον κόσμο σε ανθρώπινες συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά και επανέλαβε τις προϋποθέσεις που έχει θέσει με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας. Συγκεκριμένα: οι χώροι φιλοξενίας να είναι στεγασμένοι και όχι παραπήγματα και σκηνές, με υποδομές που θα εξασφαλίζουν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για την τοπική κοινωνία καθώς ο συγκεκριμένος χώρος της πρώην Παιδόπολης αποτελεί κομμάτι του αστικού ιστού του Δήμου.
Ο Δήμαρχος Ζίτσας διεκδικεί για το Δήμο ρόλο ισότιμου συνομιλητή στα σχέδια των Υπουργείων με διακριτές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους και προτείνει ο συγκεκριμένος χώρος λόγω και της προϊστορίας του να διαμορφωθεί για να φιλοξενήσει ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και μητέρες με τα παιδιά τους που έχουν χάσει τους συζύγους τους εξαιτίας του πολέμου. «Ο χώρος αυτός για πολλές δεκαετίες φιλοξενούσε παιδιά τα οποία αγκαλιάστηκαν από την τοπική κοινωνία και έγιναν στη συνέχεια καταξιωμένα και ενεργά μέλη της. Είμαστε εδώ και θα σταθούμε αρωγοί προκειμένου να βοηθήσουμε ώστε να δημιουργηθεί μία αντίστοιχη δομή για τα παιδιά που έμειναν μόνα τους και γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο του πολέμου στην τρυφερή τους ηλικία», ανέφερε χαρακτηριστικά και εμφανίστηκε δύσπιστος ως προς την φερεγγυότητα των χειρισμών της κυβέρνησης, καθώς η μέχρι τώρα τακτική της στο ζήτημα του προσφυγικού αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων, ο κ. Πλιάκος τόνισε πως σύμφωνα με την εκτίμησή του δε μπορεί να φιλοξενηθούν περισσότερα από 100 – 150 παιδιά και οι συνοδοί ενήλικες, μέρος των κτιρίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκπαιδευτικές ανάγκες, ενώ έστειλε και ένα μήνυμα προς τους τοπικούς βουλευτές λέγοντας πως μέχρι σήμερα αρκούνται «να παίζουν το ρόλο του αγγελιοφόρου».

ΘΑ ΑΡΓΗΣΕΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Το μόνο σίγουρο είναι πως η εγκατάσταση των προσφύγων δε μπορεί να γίνει άμεσα. Ο χώρος χρειάζεται μις εκτεταμένη παρέμβαση καθαρισμού από χόρτα εξωτερικά, ενώ πολλές εργασίες θα απαιτηθούν και στο εσωτερικό των οικημάτων, που γενικά είναι σε καλή κατάσταση αν αναλογιστεί κανείς πως η Παιδόπολη έχει κλείσει από τις αρχές του προηγούμενης δεκαετίας.
Βέβαια, από τότε κάποια κτίρια χρησιμοποιήθηκαν είτε για σχολεία είτε για άλλους σκοπούς, ενώ φαίνεται πως στο μεσοδιάστημα πολλοί ήταν ακόμη αυτοί που βρήκαν καταφύγιο στο εσωτερικό τους, κάτι που μαρτυρά η παρουσία στρωμάτων, ρούχων, αλλά και υπολειμμάτων τροφής.
Ένα από τα ζητούμενα για τον Δήμο Ζίτσας, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν τελικά οι εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης, θα είναι η εξασφάλιση της δέσμευσης πως θα περιέλθουν στη συνέχεια στην κυριότητά του, με τον Δήμαρχο Ζίτσας, πάντως, να αμφισβητεί την αξιοπιστία μιας τέτοιας δέσμευσης. Άλλωστε, όπως τόνισε, δεσμεύσεις υπήρχαν και για τη σίτιση των προσφύγων από την τοπική αγορά, «αλλά η Κόρινθος δεν είναι στα Γιάννενα».
Σε ερώτηση για το πώς θα αντιδράσει ο Δήμος σε περίπτωση που αγνοηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει, τόνισε πως αυτό θα το αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο. «Δεν είμαι εκείνος που θα πετάξω πέτρες και θα στήσω οδοφράγματα. Δεν το έκανα ποτέ», κατέληξε.

ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
Την συνδρομή του Δήμου Ιωαννιτών, εφόσον χρειαστεί, θα έχει ο Δήμος Ζίτσας, όταν θα κληθεί να αντιμετωπίσει μέρος του προσφυγικού ζητήματος, με την εγκατάσταση προσφύγων στην Παιδόπολη «Αγία Ελένη».
Αυτό επεσήμανε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, τονίζοντας την άψογη συνεργασία των δύο δήμων. Ακόμη, ερωτηθείς σχετικά, σχολίασε και την επιλογή των κτιρίων της Παιδόπολης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, πως δεν γνωρίζει την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταστάσεις.
«Χωρίς να γνωρίζω ποια είναι η κατάσταση σήμερα, φαντάζομαι ότι επειδή είναι στεγασμένος χώρος, θα είναι καλύτερη επιλογή από τον Κατσικά και δεν θα έχει τόσα προβλήματα. Ξαναλέω ότι δεν γνωρίζω την κατάσταση και τον πρώτο λόγο έχει σαφώς ο Δήμος Ζίτσας, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται η Παιδόπολη. Εμείς θα είμαστε εδώ, εξάλλου έχουμε μια άψογη συνεργασία με τον κ. Πλιάκο, και θα συνδράμουμε εφόσον μας ζητηθεί», σημείωσε. 
 
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ