Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

Πάει πίσω λόγω αντιδράσεων και προσφύγων

Για τον Ιούνιο σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μετατίθεται η αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών, χωρίς να αποκλείεται νε μετατεθεί χρονικά ακόμη και μετά το καλοκαίρι...
Ως αιτία προβάλλονται οι εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό που δημιούργησαν νέα δεδομένα σε αρκετές περιπτώσεις, ωστόσο λόγος καθυστέρησης είναι και οι αυξημένες πιέσεις που υπήρξαν όλο το προηγούμενο διάστημα από πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, σε σχέση με τα σχέδια που παρουσίασε η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε κατά περιφέρειες εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έναρξη της διαδικασίας εφαρμογής δε θα γίνει οριζόντια, αλλά θα προηγηθεί ένα μεταβατικό στάδιο έχοντας ως αφετηρία το καλοκαίρι με αναδιάρθρωση τμημάτων και υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας, του Βόλου και του Ηρακλείου, ώστε να εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα κυρίως σε ότι αφορά στο πρόσημο της αστυνόμευσης και της μάχης με το έγκλημα κατά της περιουσίας.
Η συγκριτική μελέτη θα αφορά επίσης στην εξοικονόμηση προσωπικού που θα διατεθεί σε καθήκοντα αστυνόμευσης, αλλά και οικονομικών πόρων από την μείωση των ενοικιαζόμενων κτιρίων. Στην περίπτωση που το πρόσημο - όπως αναμένεται - θα είναι θετικό, τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα χρησιμοποιηθούν ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις προκύψουν είτε υφίστανται από εκπροσώπους και φορείς ανά νομό, ώστε να ολοκληρωθεί πιθανόν μετά το τέλος της διανυόμενης χρονιάς το νέο μοντέλο της Αστυνομίας σε ολόκληρη την επικράτεια.
Άλλωστε, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου, αυτό που επείγει δεν είναι η αναδιάρθρωση υπηρεσιών σε νομούς και περιοχές με χαμηλό συντελεστή εγκληματικότητας, αλλά σε αυτούς που υπάρξει αυξημένη επίδραση της στην καθημερινή ροή της κοινωνικής ζωής και δραστηριότητας.

«ΨΑΛΙΔΙ» ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Το σχέδιο για τις υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου είχε παρουσιαστεί στις 21 Νοεμβρίου στα Γιάννενα, σε εκδήλωση που είχε παραστεί και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης.
Μεταξύ των αλλαγών που προβλεπόταν, ήταν η κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων Κατσικά και Πυρσόγιανης, η μεταφορά του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου στο Καλπάκι, η απορρόφηση του Τμήματος Τροχαίας Μετσόβου από το Αστυνομικό Τμήμα Μετσόβου, η ίδρυση νέου Αστυνομικού Τμήματος στο Δήμο Δωδώνης με έδρα την Τύρια και η μετεξέλιξη του Α.Τ. Πραμάντων σε Α.Τ. Βορείων Τζουμέρκων και με περιοχή ευθύνης και στο Νομό Άρτας. Επίσης, προέβλεπε καταργήσεις των Τμημάτων Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης με απορρόφηση των υπηρετούντων σε αυτά στα κατά τόπους Τμήματα, η ίδρυση Τμημάτων Άμεσης Δράσης στις έδρες των Γενικών Διευθύνσεων με υπαγωγή σε αυτά του επιχειρησιακού κέντρου («100») και των Ομάδων ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ, όπως και η υπαγωγή των Τμημάτων Ναρκωτικών στις Υπηρεσίες Ασφάλειας. Καμία αλλαγή δεν προβλεπόταν για τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης, ενώ τα Αστυνομικά Τμήματα Κακαβιάς, και Μέρτζιανης θα λειτουργούν ως Υπηρεσίες Διαβατηριακού Ελέγχου.
Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, φαίνεται πως δεν προχωρά η μεταφορά του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου στο Καλπάκι. Επίσης δεν πρόκειται να υλοποιηθεί και η κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά, καθώς και ελήφθησαν υπόψη οι αντιδράσεις από το Δήμο Ιωαννιτών, που παράλληλα γνωστοποίησε την πρόθεσή του να διαθέσει χώρο για τη στέγαση του Τμήματος στο παλιό Δημαρχείο Παμβώτιδος. Ένας επιπλέον λόγος είναι και η λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Κατσικά, κάτι που ήδη έχει οδηγήσει σε ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος με επιπλέον προσωπικό και με νέο Διοικητή.
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ