Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016

Με γερμανική πρόταση στην Αθήνα ο Τσακαλώτος - Ανατροπή… δια χειρός Σόιμπλε

soibletsakalotosΠατά ελληνικό έδαφος η αποστολή των δανειστών   
 του Βαγγέλη Δουράκη
Με μια γερμανική πρόταση στις βαλίτσες του -που επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- επέστρεψε από την Ουάσιγκτον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος:... Το σκηνικό των διαπραγματεύσεων μεταφέρεται πλέον σε ελληνικό έδαφος με ημερομηνία – ορόσημο την 22α Απριλίου.
Ανατροπές στην Ουάσιγκτον μετά την συμβιβαστική πρόταση του Βερολίνου: Όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal: «Οι δανειστές εξετάζουν τη λήψη επιπλέον μέτρων λιτότητας, τα οποία θα ενεργοποιηθούν αν η Αθήνα χάσει τους δημοσιονομικούς στόχους της, σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ και να αποφευχθεί το αδιέξοδο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το γερμανικό σχέδιο θέλει να δεσμεύσει την Ελλάδα σε υιοθέτηση -ως το 2018- επιπλέον μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ πέραν των ήδη συμφωνηθέντων 5,4 δισ, τα οποία και θα εφαρμοστούν μόνον στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5%
Η αποστολή των δανειστών επιστρέφει σήμερα στην ελληνική πρωτεύουσα και από αύριο η ελληνική πλευρά αναμένεται να έχει αλλεπάλληλα ραντεβού με τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα και με το γερμανικό σχέδιο πλέον να είναι στο τραπέζι.
Ένα σχέδιο που η Αθήνα επί του παρόντος δεν έχει αποδεχτεί, αλλά σε κλάθε περίπτωση θα τεθεί επί τάπητος. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως «η συζήτηση στην Ουάσιγκτον απέδειξε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε όλα τα μέλη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση. Σημαντικότερη σύγκλιση, είναι η επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement ) στην Αθήνα, μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα».
Η Αθήνα επισημαίνει και τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των θεσμών, καθώς η ίδια πηγή τονίζει ότι «επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%  το 2018. Συγχρόνως, η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με την συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους -κάτι που αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα».
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών εκτιμά πως υπάρχει και «θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά που είναι η ενισχυμένη κατανόηση για τις "κόκκινες γραμμές" στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Παρά τα σχετικά, δηκτικά, σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ούτε μια φορά, στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, δεν αναφέρθηκε -πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό».
Και η ίδια πηγή  υπογραμμίζει: «Είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε το Eurogroup θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα "πακέτο" που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια. Είναι επίσης προφανές ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας. Όπως είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες».
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν οι ίδιες πηγές στις συμβιβαστικές προτάσεις που κατατέθηκαν: «Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018. Με δυο λόγια, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ. Και είναι ξεκάθαρο ότι σ' αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%» Και επισημαίνουν  πως η Αθήνα ναι μεν δεν έχει αποδεχτεί κάποια πρόταση, εντούτοις όλα είναι.. υπό εξέταση: Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Πηγή: http://www.matrix24.gr