Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016

To κλείσιμο της βαλκανικής οδού για τους μη πρόσφυγες αποφασίζουν οι ηγέτες

To κλείσιμο της βαλκανικής οδού για τους μη πρόσφυγες αποφασίζουν οι ηγέτεςΜΜΕ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΚΛΙΜΑ 
  Το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου για τους παράτυπους μετανάστες και ταυτόχρονη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα...
φαίνεται ότι προκρίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό με τη συμμετοχή της Άγκυρας, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης αλλά και δηλώσεων αξιωματούχων.
«Οι παράνομες ροές μεταναστών κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου τελειώνουν. Αυτός ο διάδρομος θεωρείται ότι έχει κλείσει πλέον», φέρεται να αναγράφει το προσχέδιο των συμπερασμάτων, με γερμανικές πηγές ωστόσο να εκφέρουν επί του παρόντος επιφυλάξεις.
Η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ήρθε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, του Ζεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σε χθεσινοβραδινό πολιτικό τοκ σόου του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD είπε ότι λεγόμενος βαλκανικός διάδρομος κλείνει ερμητικά, ότι αυτή θα είναι μια από τις αποφάσεις του σημερινού συμβουλίου κορυφής των Βρυξελλών με την Τουρκία και ότι η χώρα του δεν θα κάνει ούτε χιλιοστό πίσω. Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος θα πιέσει έτσι ώστε να σταματήσει η τακτική της προώθησης προσφύγων από τη μια χώρα στην άλλη.
Το οριστικό κλείσιμο του δρόμου των Βαλκανίων προανήγγειλε εξάλλου σήμερα δημοσίευμα της Le Figaro.
Το κλείσιμο των συνόρων επέρχεται λόγω της κατάστασης που έχει συντελεστεί στα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων όπου συνεχίζονται να συνωστίζονται υπό δραματικά ανθυγιεινές συνθήκες χιλιάδες πρόσφυγες, γεγονός που οδηγεί και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αθήνα για την διαχείριση της κρίσης.

To κλείσιμο της βαλκανικής οδού για τους μη πρόσφυγες αποφασίζουν οι ηγέτες
Το σχέδιο αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις πρώτες δηλώσεις των αφιχθέντων ηγετών κρατών της ΕΕ ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι κοινές αποφάσεις από όλες τις χώρες μέλη.
Αλλά και ο Αυστριακός ΥΠΕΞ μιλώντας χθες το βράδυ στο ARD ανέφερε ότι το κλείσιμο του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου θα είναι μια από τις αποφάσεις του σημερινού συμβουλίου κορυφής των Βρυξελλών με την Τουρκία.
«Κλειδί» η επαναπροώθηση στην Τουρκία
Παράλληλα, η ΕΕ φαίνεται ότι κινείται σε κατεύθυνση συνεννόησης με την Τουρκία ώστε να συμβάλλει ουσιαστικά στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς το Αιγαίο με αντάλλαγμα διευκολύνσεις στην έκδοση βίζας αλλά και στην επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξής της στην ΕΕ.
«Εσείς μιλάτε για δεσμεύσεις, εγώ πιστεύω ότι πρόκειται περισσότερο για την κατάληξη σε μια κοινή προσέγγιση και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοια βήματα σήμερα», είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε για την προσέγγιση ΕΕ - Τουρκίας.

To κλείσιμο της βαλκανικής οδού για τους μη πρόσφυγες αποφασίζουν οι ηγέτες
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην καθιερωμένη πρόσκλησή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, επισημαίνει ότι ο αριθμός των αφίξεων από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά παραμένει υψηλός και σημειώνει πως η Άγκυρα διαθέτει την «πολιτική βούληση» να μειώσει τις ροές, μέσω μιας «μεγάλης κλίμακας και ταχείας επιστροφής από την Ελλάδα όλων των μεταναστών, που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας».
«Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου επιβεβαίωσε επίσης την ετοιμότητα της Τουρκίας να πάρει πίσω όλους τους μετανάστες που συλλαμβάνονται στα τουρκικά ύδατα», προσθέτει ο Ντόναλτ Τουσκ.
Πριν από την έναρξη της συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας έχει μια σειρά διμερών επαφών με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Οι διαβουλεύσεις έχουν ξεκινήσει πυρετωδώς στις Βρυξέλλες από χθες το βράδυ όταν η Γερμανίδα καγκελάριος είχε συνάντηση πέντε ωρών με τον Αχμέτ Νταβούτογλου παρουσία του Μαρκ Ρούτε
ΕΘΝΟΣ