Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016

Προοπτική μετεγκατάστασης

Την προοπτική μετεγκατάστασης των προσφύγων που φιλοξενούνται στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κατσικά, φέρεται να μελετά το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Αυτό προέκυψε από την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη για το προσφυγικό, κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, μετά από επικοινωνία που είχε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, του έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση βρίσκεται προς αναζήτηση περισσότερων στεγασμένων χώρων για τους πρόσφυγες, όπως είναι αυτοί σε Κόνιτσα και Δολιανά, καθώς λειτουργούν με ελάχιστα προβλήματα, αντίθετα με τους ανοιχτούς χώρους που δοκιμάζουν τις αντοχές των προσφύγων και ιδίως των μικρών παιδιών.
Αυτό, βέβαια, δεν πρόκειται να γίνει άμεσα και θα χρειαστεί να παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο του ένα μήνα, χωρίς και πάλι να τίθεται θέμα οριστικού κλεισίματος των ανοιχτών δομών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι εργασίες επέκτασης του καταυλισμού στον Κατσικά συνεχίζονται και όλα δείχνουν πως σύντομα θα δεχθεί μερικές εκατοντάδες ακόμη πρόσφυγες από την Ειδομένη και τον Πειραιά.
Κατά τα άλλα, η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη θύμισε μια «άσκηση ισορροπίας», ενώ θέλησε να στείλει μηνύματα και σε όσους πυροδοτούν εντάσεις. Επέκρινε παρεμβάσεις αντιεξουσιαστών, με αφορμή το περιστατικό προπηλακισμού του την περασμένη Δευτέρα, και παράλληλα επικαλέστηκε το «ελληνορθόδοξο πνεύμα» για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε κάποια ανώνυμα μηνύματα που δέχθηκε, σημειώνοντας, πως και στην χώρα μας υπάρχουν άνθρωποι που έχουν προβλήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να «κλείσουμε τα μάτια» στο πρόβλημα των προσφύγων.
«Με αίσθημα ευθύνης, εμείς θα είμαστε αλληλέγγυοι, μέχρι να λυθεί η έκτακτη αυτή ανάγκη. Και ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία δεν φοβούνται τίποτα. Μη νομίζετε ότι είναι τόσο εύκολο να τα «τελειώσουν» οι πρόσφυγες όπως υποστηρίζουν κάποιοι και δημιουργούν φοβικά σύνδρομα. Με την συμμετοχή μας στο Συντονιστικό, θα βοηθήσουμε όπως αρμόζει στις αρχές και αξίες που μάθαμε στην Ήπειρο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για το θέμα τοποθετήθηκαν επικεφαλής όλων των παρατάξεων, χωρίς όμως να γίνει συζήτηση, γεγονός για το οποίο κατηγορήθηκε το προεδρείο και η Περιφερειακή Αρχή.
Την αντιμετώπιση του ζητήματος από την τοπική κοινωνία και τις τοπικές αρχές χαιρέτισε η παράταξη «Ηπειρος Ανατροπής». «Θέλουμε να επιβραβεύσουμε το τρόπο με τον οποίο η τοπική κοινωνία και οι φορείς αγκάλιασαν τους ανθρώπους, που αναγκάστηκαν να βρεθούν εδώ. Πιστεύουμε ότι η τοπική κοινωνία θα συνεχίσει να τους στηρίζει και την καλούμε να απομονώσει ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις που ακούγονται και προσπαθούν να στήσουν τοίχους, προβάλλοντας ανυπόστατα επιχειρήματα. Ευτυχώς, μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις σε όλη τη χώρα, επικράτησαν αυτές», σημείωσε ο Βασίλης Τσίκαρης. Ως προς τις εγκαταστάσεις, σημείωσε ότι οι συνθήκες στον Κατσικά δεν είναι καλές, αλλά πρόσθεσε πως είναι δύσκολο να εγκατασταθούν όλες αυτές οι ροές σε στεγασμένους χώρους.

ΖΗΤΟΥΝ ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Να κλείσει το Κέντρο του Κατσικά και να προταθούν στεγασμένοι και κατάλληλοι χώροι, υποδεικνύοντας το Πανηπειρωτικό Στάδιο ή το στρατόπεδο Βελισσαρίου, που χαρακτήρισε ως την καλύτερη λύση, ζήτησε ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας, με αντάλλαγμα μάλιστα την θετική ψήφο της παράταξης στον απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής. «Κλείστε τον Κατσικά, μας προσβάλλει ως Ηπειρώτες και ως Γιαννιώτες», τόνισε.
Διαχείριση της κατάστασης του προσφυγικού, αλλά με ευθύνη του κράτους, χωρίς «παράθυρα» σε κερδοσκόπους και ΜΚΟ, ζήτησε εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης η Όλυ Τσουμάνη. «Δε μπορεί να αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες πολέμου ως ζώα, προς όφελος της κερδοφορίας. Ο λαός μας δείχνει αλληλεγγύη και αυτό γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από το κράτος», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Για αντιδημοκρατική συμπεριφορά κατηγόρησε τον Περιφερειάρχη ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής» Κώστας Αναγνώστου, επειδή δεν προχώρησε στην σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα, όπως και την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ για αντιδημοκρατική και φασιστική συμπεριφορά, με στόχο την εξαφάνιση του «έθνους – κράτους». Ως προς τους πρόσφυγες σημείωσε πως καλώς υπάρχει αλληλεγγύη από τους τοπικούς φορείς, προσθέτοντας: «Δεν είδα όμως να δείχνεται την ίδια αλληλεγγύη σε ανθρώπους εδώ που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως οι φοιτητές που πρόσφατα διαμαρτυρήθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο».
Τέλος, τις θέσεις της Αριστερής Παρέμβασης για το θέμα, εξέφρασε ο επικεφαλής της Νίκος Ζήκος, θέτοντας ως προτεραιότητα την ασφαλή μετάβαση των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους, την εκταμίευση κονδυλίων και την προώθηση προσλήψεων με στόχο την κάλυψη των αναγκών διαβίωσής τους στην χώρα. Παράλληλα, χαρακτήρισε «βούρκο» τον χώρο στον Κατσικά και κάλεσε την Περιφερειακή Αρχή και την Πολιτεία να βρουν κατάλληλους χώρους για στέγαση. «Ας ανοίξουν τα δημόσια κτίρια για τους πρόσφυγες, τους άστεγους και όλους όσους έχουν ανάγκη», σημείωσε.