Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2016

Έμπλεξαν στη γραφειοκρατία

Σε σίριαλ τείνει να μετατραπεί η τοποθέτηση αυτόματου πωλητή φρέσκου γάλακτος στα Γιάννενα από την Κίνηση Κτηνοτρόφων.
Την περασμένη Δευτέρα, την ώρα που ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος είχαν...
συνάντηση με την αλβανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Πολιτισμού της γείτονος χώρας, έξω από το γραφείο του κ. Καχριμάνη έφταναν για να βρουν τον Θωμά Μπέγκα μέλη της Κίνησης Κτηνοτρόφων. Σκοπός τους να ζητήσουν την παρέμβασή του, προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που φρενάρουν την τοποθέτηση του αυτόματου πωλητή εδώ και εννέα περίπου μήνες.
Η προσπάθεια της Κίνησης Κτηνοτρόφων χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2015, όταν ξεκίνησαν τη διάθεση φρέσκου γάλακτος με την επωνυμία «Γιαννιωτ'κο» στην αγορά των Ιωαννίνων. Ακολουθώντας το παράδειγμα των Θεσσαλών συναδέλφων τους, αποφάσισαν να προμηθευτούν και να τοποθετήσουν και αυτόματο πωλητή φρέσκου γάλακτος και απευθύνθηκαν στον Δήμο Ιωαννιτών προκειμένου να εξασφαλίσουν άδεια εγκατάστασης στο κέντρο της πόλης.
Στις 4 Ιουνίου το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση για διάθεση κοινόχρηστου χώρου στην αρχή του πεζοδρόμου της οδού Μ. Αγγέλου (πρώην Τσοκάνη), οι παραγωγοί προχώρησαν στην παραγγελία του μηχανήματος και όλα φαινόταν να έχουν πάρει το δρόμο τους.
Ωστόσο, από εκεί άρχισαν τα προβλήματα. Κατόπιν… εορτής έγινε γνωστό στους παραγωγούς ότι απαιτείται απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και διαδικασία δημοπράτησης του χώρου. Οι διαδικασίες άργησαν να κινηθούν, μεσολάβησαν τα capital controls και πέρασαν μήνες ολόκληροι χωρίς να υπάρχει η παραμικρή εξέλιξη.
Στα μέσα Οκτωβρίου τα προβλήματα φάνηκαν να λύνονται και το μέλος της Κίνησης Κτηνοτρόφων Μιχάλης Τζίμας εξέφραζε την αισιοδοξία του ότι εντός ολίγων ημερών, ο αυτόματος πωλητής θα τοποθετηθεί και θα τροφοδοτείται καθημερινά με ένα τόνο φρέσκο γάλα ημερησίως, το οποίο θα μπορεί να προμηθεύεται ο καταναλωτής όλο το 24ωρο.
Και πάλι, όμως, λογάριαζαν χωρίς την γραφειοκρατία των υπηρεσιών. Αφού επί μήνες ολόκληρους συνεχίστηκε το πινγκ – πονγκ μεταξύ υπηρεσιών, μετά την τελευταία παρέμβαση των κτηνοτρόφων, φαίνεται πως υπάρχει μια κινητικότητα.
Η υπόθεση, σύμφωνα με ενημέρωση από το μέλος της Κίνησης Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων Μιχάλη Τζίμα, έφυγε από τα χέρια του Δήμου και ο σχετικός φάκελος βρίσκεται στα χέρια της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, που αναμένεται να ανάψει το «πράσινο» φως για την εγκατάσταση του αυτόματου πωλητή.
Ο αυτόματος πωλητής φρέσκου γάλακτος βρίσκεται εδώ και ενάμιση μήνα σε μια αποθήκη, περιμένοντας τις υπηρεσίες. «Είναι κρίμα εμείς να έχουμε καταβάλει 25.000 ευρώ και το μηχάνημα να βρίσκεται κλεισμένο σε ένα κουτί, όταν τόσος κόσμος το περιμένει», δήλωσε στον «Η.Α.» ο κ. Τζίμας, εκφράζοντας την ελπίδα αυτή τη φορά οι υπηρεσίες να κινηθούν γρήγορα και να μη χρειαστεί να κινητοποιηθούν ξανά φτάνοντας στον Δήμαρχο και στον Περιφερειάρχη.

Άνοιξε δρόμους ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα
Οι αυτόματοι πωλητές γάλακτος είναι μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει από το Φθινόπωρο του 2013, με τον συνεταιρισμό ΘΕΣγάλα στη Λάρισα να κάνει την αρχή. Μετά την Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη, ο ΘΕΣγάλα θα προμηθεύει καθημερινά και την αγορά της Αθήνας, όπου ήδη έχει εγκαταστήσει δύο πωλητές ο Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων Ανατολικής Πελοποννήσου.
Από την Παρασκευή ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα ξεκινά τη λειτουργία των δέκα πρώτων αυτόματων πωλητών στην Αθήνα, μια επένδυση που ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ.
Με την έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων στην Αθήνα, ο ΘΕΣγάλα θα διαθέτει πλέον 43 καταστήματα στις τρεις πόλεις (Λάρισα 16, Θεσσαλονίκη 17 και Αθήνα 10), ενώ έχει ως άμεσο στόχο την προοδευτική επέκταση του δικτύου των καταστημάτων του, μέσα στο 2016, τόσο με την αύξηση της γεωγραφικής κάλυψης της Αθήνας όσο και με τη δημιουργία σημείων πώλησης και σε άλλα αστικά κέντρα.
Οι αυτόματοι πωλητές λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και προσφέρουν στους καταναλωτές: γάλα πλήρες (ενός και μισού λίτρου), γάλα ελαφρύ (ενός και μισού λίτρου), ημίσκληρο τυρί (συσκευασμένο), λευκό αγελαδινό τυρί (συσκευασμένο) και το σοκολατούχο γάλα θεςCHOCO. Τόσο τα τυριά όσο και το σοκολατούχο γάλα παρασκευάζονται από 100% φρέσκο αγελαδινό γάλα από τις φάρμες του ΘΕΣγάλα. Στους αυτόματους πωλητές, διατίθενται επίσης γυάλινα μπουκάλια πολλαπλών χρήσεων και πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης ενώ οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν και τα δικά τους μπουκάλια για την προμήθεια του γάλακτος.
 
Αποστόλης Τζελέτας στο ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ