Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016

Τοπικό Συντονιστικό για τους πρόσφυγες

Το ρόλο πυροσβέστη στις φωτιές που άναψε η απροειδοποίητη και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συνεννόηση απόπειρα μεταφοράς 200 επιπλέον προσφύγων στο πρώην οικοτροφείο Δολιανών, ανέλαβε να παίξει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Μπροστά στον κίνδυνο να μεταστραφεί πλήρως το κλίμα απέναντι στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην περιοχή, ο κ. Καχριμάνης πήρε πρωτοβουλία και επικοινώνησε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, για να συναποφασίσουν τη συγκρότηση τοπικού συντονιστικού οργάνου, το οποίο θα λειτουργεί με ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και θα συμμετέχουν ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος, εκπρόσωποι των Δήμων που έχουν κέντρα φιλοξενίας, της, καθώς και εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει καλύτερη συνεργασία για την άμβλυνση των προβλημάτων που θα εντοπίζονται, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το παρήγορο είναι ότι από σήμερα έχουμε λόγο στη Συντονιστική Επιτροπή ώστε να γίνει συντονισμός και να έχουμε και εμείς κάποιο λόγο. Και θα βοηθήσουμε όπως είχαμε πει από την αρχή μαζί με τους Δημάρχους και τους εθελοντές. Γιατί η Ήπειρος ξέρει και από ξενιτιά, από πολλές δύσκολες καταστάσεις και σέβεται τους ανθρώπους που έχουν έρθει στον τόπο μας».
Ο κ. Καχριμάνης επισήμανε ιδιαίτερα την υποχρέωση των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διακίνηση των προσφύγων και μεταναστών, να προχωρούν σε διαχωρισμό των εθνικοτήτων τους, προκειμένου να αποφεύγεται η πρόκληση εντάσεων εντός των Κέντρων Φιλοξενίας. «Σε κάθε κέντρο πρέπει να υπάρχει ομοιογένεια. Δεν μπορεί να είναι Σύριοι μαζί με Αφγανούς, και Ιρακινούς. Έχουν τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής και έχουμε ζητήσει από την αρχή το διαχωρισμό τους. Μας είχαν πει ότι θα έλθουν Σύριοι και Ιρακινοί, που όμως δεν τηρήθηκε», τόνισε.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στη μέχρι τώρα συνδρομή της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση προβλημάτων που υπήρχαν στα Κέντρα Φιλιππιάδας, Κόνιτσας και Δολιανών, ενώ εκτεταμένη αναφορά έκανε για το Κέντρο που έχει δημιουργηθεί στον Κατσικά και στο οποίο εντοπίζονται τα σοβαρότερα ζητήματα φιλοξενίας των προσφύγων. Αφού υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια και ο Δήμος Ιωαννιτών είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για τον συγκεκριμένο χώρο, πρόσθεσε ότι ήταν ανέτοιμος για να υποδεχθεί κόσμο. Για να βελτιωθεί η κατάσταση η Περιφέρεια συνέδραμε στην επίστρωση του Κέντρου με χαλίκι, διέθεσε πίστωση για την αγορά προστατευτικών από νάιλον για τις σκηνές, κρεβάτια και στρώματα (από προσφορά επιχειρηματία από την Κέρκυρα), ενώ πρόκειται να μεταφέρει από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μοκέτες για την κάλυψη του εδάφους.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΝΚΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Αναχώρησαν νωρίς το πρωί της Τρίτης για τα Γιαννιτσά οι 200 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρθηκαν άρον-άρον στο Κλειστό Γυμναστήριο της Λιμνοπούλας, χθες τα ξημερώματα, μετά τις αντιδράσεις για την μεταφορά τους στην παλιά Μαθητική Εστία των Δολιανών.
Μετά την αιφνιδιαστική απόφαση για μεταφορά των προσφύγων στα Δολιανά, για την οποία ενημερώθηκαν οι τοπικές αρχές το μεσημέρι της Δευτέρας, περίπου τριάντα κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν έντονα και έκλεισαν τον δρόμο στο Καλπάκι, προκειμένου να μην επιτρέψουν την διέλευση των τεσσάρων λεωφορείων που μετέφεραν τους πρόσφυγες. Αιτία της αντίδρασης ήταν, όπως υποστηρίζουν, ότι το κτίριο δεν επαρκεί για να φιλοξενήσει 400 άτομα, καθώς, ήδη βρίσκονται εκεί από την περασμένη Παρασκευή 205 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά.
Για αρκετές ώρες τα λεωφορεία ακινητοποιήθηκαν στο Καλπάκι, όπου έσπευσαν εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού για να προσφέρουν βοήθεια και να εξετάσουν παιδιά και ενήλικες, καθώς, λόγω της ταλαιπωρίας τους, ο οργανισμός τους είχε καταπονηθεί. Στο σημείο κλήθηκε και το ΕΚΑΒ από τα Γιάννινα, που χρειάστηκε για τη μεταφορά ενός μωρού.
Μετά από μια περιπλάνηση ωρών, αφού οι πρόσφυγες είχαν μεταφερθεί από τα νησιά στην Αθήνα και από εκεί κατευθύνθηκαν στα Δολιανά, βρήκαν καταφύγιο στο Κλειστό Γυμναστήριο της Λιμνοπούλας, μετά την άμεση κινητοποίηση της Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ.
«Η κατάσταση έχει ξεφύγει ακόμη και από τα όρια του έκτακτου. Με λύπη ως Διοίκηση ειδοποιηθήκαμε στις 12 το βράδυ, ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν κατάφεραν, για λόγους που δεν θα ήθελα να σχολιάσω αλλά αφήνω τους πολίτες να κρίνουν, να φτάσουν στα Δολιανά, όπως ήταν προγραμματισμένο. Δε θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, παρά να δώσουμε μια προσωρινή λύση, προκειμένου να περάσουν το βράδυ τους και σήμερα να μεταφερθούν σε άλλους προορισμούς, όπου πραγματικά εύχομαι να είναι αξιοπρεπείς και να περιλαμβάνουν αυτή την ανθρωπιστική διάσταση που υπάρχει. Υπήρξε ένας ολονύκτιος συντονισμός και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους για αυτό», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ Σπύρος Πάικας.
Λίγο πριν τις 10 το πρωί, οι πρόσφυγες, αφού τους χορηγήθηκαν χυμοί και κρουασάν, αναχώρησαν με τα λεωφορεία για το Κέντρο Φιλοξενίας στα Γιαννιτσά.

ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ «ΑΠΟΘΗΚΗ ΨΥΧΩΝ»
Την έντονη αντίθεσή του στην μετατροπή του δήμου σε «αποθήκη ψυχών» εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Δήμος Πωγωνίου, τονίζοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση παραμένει στο σκοτάδι, παρά τις αρχικές δεσμεύεις ότι θα υπάρχει ενημέρωση και συνεργασία με την πολιτεία.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η μαθητική εστία Δολιανών μπορεί να φιλοξενήσει συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων, ήτοι 150 άτομα, κάτι που η ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου δεν έλαβε υπόψη καθώς οι πρόσφυγες που έφτασαν ήταν 207.
«Το γεγονός ότι καταφθάνουν λεωφορεία με άλλους 200 πρόσφυγες πληροφορήθηκαν οι κάτοικοι που απέκλεισαν επ’ αόριστον το δρόμο και κάνουν λόγο για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Ο Δήμος Πωγωνίου δεν μπορεί να βρίσκεται προ τετελεσμένων γεγονότων. Η πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο οφείλουν να σεβαστούν το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και την τοπική κοινωνία. Δε θα επιτρέψουμε να μετατραπούν η Τοπική Κοινότητα Δολιανών και κατ’ επέκταση ο Δήμος Πωγωνίου σε «αποθήκες ψυχών». Η μαθητική εστία Δολιανών είναι στη διάθεση του υπουργείου μόνο για την προσωρινή φιλοξενία του συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων. Οποιαδήποτε άλλη κίνηση από την πλευρά του Υπουργείου θα μας βρει απέναντι και θα προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία. Κύριο μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι η προστασία των δημοτών και με γνώμονα αυτό επισημαίνουμε για μία ακόμη φορά ότι οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί ερήμην μας, δε μπορεί να έχει την ανοχή του Δήμου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ