Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016

Κόντρα για τις απευθείας αναθέσεις

Η τροπολογία που προκάλεσε αντιδράσεις   
Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή με αφορμή τροπολογία που κατέθεσαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της
κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, να εγκρίνει απευθείας αναθέσεις έργων έως έξι μήνες, σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση.
Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ζητάει «λευκή επιταγή» για την αδιαφάνεια με τους Τσακαλώτο και Δραγασάκη να αντιτείνουν ότι είναι αναγκαία η ρύθμιση για την τεχνική υποστήριξη της κυβέρνησης στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε τους ισχυρισμούς περί προσπάθειας να προσλάβει πληθώρα συμβούλων σημειώνοντας ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και οι θεμσοί έχουν τεράσια τεχνογνωσία σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά. Εξήγησε ότι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπηρεσιακών παραγόντων ή συμβούλων, δεν μπορούν να έχουν τις ειδικές και συγκεκριμένες γνώσεις που απαιτούνται στις διαπραγματεύσεις και έφερε ως παράδειγμα τις συζητήσεις για το χρέος.
«Δεν μπορούμε να το έχουμε από υπηρεσιακούς παράγοντες ή συμβούλους και για αυτό χρειάζεται να υπάρχουν κάποια συμβόλαια με εμπειρογνώμονες που έχουν πιο εξειδικευμένη γνώση», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος σημειώνοντας ότι και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις «υπήρχαν πολύ μεγάλα συμβόλαια με ξένους εμπειρογνώμονες για συγκεκριμένα έργα». «Εμείς απλά θα συνεχίσουμε με πολύ περιορισμένες δαπάνες και περισσότερη διαφάνεια», προσέθεσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Δραγασάκης τόνισε η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στη κυβέρνηση, όταν προκύπτουν ανάγκες σε ορισμένα υπουργεία πάνω σε ειδικά θέματα, να μπορεί να προσλαμβάνει ειδικούς συμβούλους για να την βοηθήσουν.
Αντί μέχρι τρεις μήνες όπως ίσχυε στο παρελθόν, θα μπορεί να εγκρίνει μέχρι έξι μήνες έργα, για τα οποία απαιτείται μεγαλύτερη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωσή τους, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης υπεραμύνθηκε και της διάταξης που υποχρεώνει τις τράπεζες να κοινοποιούν τις δαπάνες τους για κάθε είδους διαφήμιση προς ΜΜΕ ή άλλα ιδρύματα τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η διαφάνεια στις σχέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων με επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης.
ΦΩΤΟ:EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ  
Πηγή: efsyn.gr²
ΑΠΟ