Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

Μάχη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης

Μάχη για να επιλύσουν προβλήματα και να βελτιωθεί η διαβίωση των προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά δίνουν αρχές και φορείς, καθώς οι εκκρεμότητες είναι πολλές λόγω του βεβιασμένου τρόπου με τον οποίο έγινε η εγκατάστασή τους.
Αυτό φάνηκε και χθες, όταν μετά τη βροχή και το χαλάζι σε πολλά σημεία του καταυλισμού άρχισαν να λιμνάζουν νερά, ενώ ο γύρω χώρος πνίγηκε στα λασπόνερα, για να αποδειχθεί η ορθότητα όσων αντιδρούσαν στην επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής λόγω του ότι είναι βαλτώδης.
Ευτυχώς, η ένταση και η διάρκεια της βροχής δεν ήταν τέτοια για να περάσει νερό στις σκηνές και το χαλίκι και τα νάιλον υποστρώματα έκαναν τη δουλειά τους, ωστόσο υπάρχει μία σειρά από άλλα ζητήματα που ακόμη εκκρεμούν. Από τους 1010 πρόσφυγες στον Κατσικά πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν ακόμη στρώματα, ενώ έλλειμμα παρουσιάζεται στις τουαλέτες και στις υποδομές για την υγιεινή.
Η βελτίωση της διαβίωσης των προσφύγων ήταν και το θέμα που κυριάρχησε στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου στην 8η Ταξιαρχία, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου, ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Φώτης Βάββας και πολλοί ακόμη.
Η επιλογή να τεθεί επικεφαλής ο Στρατός μπορεί να έλυσε πολλά ζητήματα, ωστόσο υπάρχουν πολλά ακόμη που δεν είναι εύκολο να δώσει λύσεις, λόγω του τρόπου λειτουργίας. Αυτός είναι και ο λόγος που Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμος Ιωαννιτών ανέλαβαν να κινηθούν για να μην υπάρξουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις και έτσι άμεσα η Περιφέρεια αναλαμβάνει να δημιουργήσει την υποδομή για να τοποθετηθούν θερμοσίφωνες και να εγκατασταθούν ντουζιέρες, ενώ αναμένεται και η επίστρωση των αντίσκηνων με μοκέτες.
Από την πλευρά του Δήμου αναλήφθηκε η δέσμευση για μελέτη για το αποχετευτικό, ενώ μια πιο συντονισμένη προσπάθεια και για την επίλυση των εκκρεμοτήτων στα άλλα Κέντρα Φιλοξενίας θα γίνει σήμερα σε σύσκεψη του Περιφερειάρχη με τους Δημάρχους.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα όλων είναι η έλλειψη ειδικής πρόνοιας για τα βρέφη και τα παιδιά, που αναγκάζονται να διαβιούν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Στρατός δίνει γεύματα μόνο για ενήλικες και οι όποιες άλλες ανάγκες των 300 και πλέον παιδιών πρέπει να καλυφθούν από τις προσφορές του κόσμου. Η ανταπόκριση είναι συγκινητική, καθώς με την ανακοίνωση του Δήμου για συγκέντρωση ειδών στον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας, οι προσφορές είναι συνεχείς και με τη βοήθεια εθελοντών γίνεται η διαλογή και η ταξινόμηση, ενώ ήδη έγινε η πρώτη αποστολή βοήθειας στον Κατσικά.
Πολλά είναι και τα είδη που φτάνουν απευθείας στον Κατσικά και ήδη παρατηρείται πρόβλημα αποθήκευσης για να γίνει η αρχική διαλογή και η διανομή τους. Για το λόγο αυτό αναμένεται να καταβληθεί προσπάθεια για τη μεταφορά αποθηκευμένων υλικών σε ένα από τα ΤΟΛ, ώστε να διατεθεί για αυτόν το σκοπό.
Πέρα από τροφή για βρέφη, μεγάλες είναι οι ανάγκες για ρούχα και παπούτσια, κυρίως παιδικά, αλλά και για βραστήρες, ηλεκτρικές σόμπες και αερόθερμα. Χθες το Κέντρο Προσφύγων στον Κατσικά επισκέφθηκε ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Νικόλαος Χαλιάσος και τέσσερις ειδικευόμενοι γιατροί για να εξετάσουν τα παιδιά, ενώ οι ιδιώτες παιδίατροι των Ιωαννίνων έχουν βγάλει πρόγραμμα εφημεριών για να καλύψουν τις ανάγκες. Ζήτηα υπάρχει και με τους διερμηνείς, η συνεχής παρουσία των οποίων είναι απαραίτητη, καθώς πολλοί λίγοι είναι οι πρόσφυγες που μιλούν αγγλικά.

ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ

Μετά την αντίδραση των κατοίκων των Δολιανών στη νέα άφιξη προσφύγων και τη μεταφορά 200 περίπου ατόμων στα Γιαννιτσά μετά από μία διανυκτέρευση στο ΕΑΝΚΙ, δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη για νέο κύμα εγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή.
Σε δηλώσεις του χθες ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος ανέφερε πως δεν αναμένεται άμεσα νέο κύμα στον Κατσικά, ωστόσο σίγουρα δε θα αργήσει, καθώς το στήσιμο των αντίσκηνων συνεχίζεται με ακατάπαυστους ρυθμούς.
 
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ