Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016

Το μπαλάκι στην κυβέρνηση

Χείρα συνεργασίας στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης έτεινε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης στην ειδική απολογιστική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Κάνοντας τον απολογισμό για την περασμένη χρονιά τον χαρακτήρισε πλούσιο και έκανε λόγο για πολύπλευρες δράσεις, για να ευχαριστήσει παρατάξεις και περιφερειακούς συμβούλους για τη βοήθειά τους και να στείλει το μήνυμα ότι η στείρα κριτική δεν βοηθά κανέναν.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στην ανάγκη για ολοκλήρωση των μεγάλων έργων και τη χρηματοδότηση της συνέχεια των οδικών αξόνων από το πακέτο Γιούνκερ, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς αυτή την περίοδο καταρτίζεται ο κατάλογος των υπό ένταξη έργων.
«Αν περάσει το 2017 και δεν τελειώσει η Ιόνια Οδός, θα μπούμε σε περιπέτειες. Και πρέπει να βρεθεί τρόπος ο Ε-65 να ακουμπήσει στην Εγνατία Οδό, να φτάσουμε και στην Κακαβιά, αλλά και να ενωθεί η Ιόνια με Πρέβεζα και Άκτιο», τόνισε χαρακτηριστικά, κάνοντας γνωστό ότι για τους οδικούς άξονες Πρέβεζα - Ιόνια οδός και Ιωάννινα – Κακαβιά οι μελέτες είναι έτοιμες και αναμένονται αποφάσεις από το αρμόδιο Υπουργείο. «Θέλουμε να χρηματοδοτηθούν από το πακέτο Γιούνκερ γιατί είναι αναπτυξιακά έργα για την περιοχή μας. Το λέγαμε και παλαιότερα, το λέμε και τώρα. Όμως δεν τα διαχειριζόμαστε εμείς. Στο πακέτο Γιούνκερ η Ευρώπη έχει προγραμματίσει 72 δισ. ευρώ σε έργα, και όλα σε συγχρηματοδότηση με τον ιδιωτικό τομέα. Στην Ελλάδα ξέρετε πόσα βγήκαν μέχρι σήμερα; Μηδέν. Θαυμάστε μας. Όλα αυτά θα έπρεπε να βγουν (να δημοπρατηθούν) στον αέρα, ειδικά όταν έχουν μελέτες», εκφράζοντας σαφή δυσαρέσκεια για την πολιτεία.
Κύριο αναπτυξιακό μοχλό για την Ήπειρο αποτελεί το νέο ΕΣΠΑ, με την Περιφέρεια να εμφανίζεται απόλυτα έτοιμη να απορροφήσει κονδύλια. Όπως τόνισε ο κ. Καχριμάνης, για το πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» έχει ήδη δημοπρατηθεί το 40%, κάτι που την φέρνει σε πλεονεκτική θέση για τη διεκδίκηση επιπλέον κονδυλίων. «Μέχρι το 2020 θα μας ψάχνουν για να μας δώσουν και άλλα λεφτά, που πιθανό να μην έχουν απορροφηθεί από άλλους φορείς», σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στη μεταφορά έργων ύψους 26 εκ. ευρώ από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης εξήγησε πως «κάποια έργα δεν μπορούσαν να τελειώσουν και από το να τα χάσουμε μεταφέρθηκαν σε νέο ΕΣΠΑ. Δεν είμαστε όμως εμείς υπαίτιοι. Έχουμε φορείς που δεν τελείωσαν τα έργα. Παρ΄ όλα αυτά υπερκαλύψαμε κατά 150% το προηγούμενο πρόγραμμα και χορηγήσαμε έργα 26 εκ. ευρώ σε άλλα προγράμματα. Κλείσαμε το ποσό που είχαμε διαθέσιμο».
Για τον τομέα του τουρισμού, ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας δεν αφορούν συμμετοχή μόνο σε εκθέσεις, αλλά και για την ανάπτυξη των παράλιων περιοχών, ενώ ως προς τα αντιπλημμυρικά έργα σημείωσε ότι το συνολικό πρόγραμμα διαχείρισης των υδάτων το έχει το Υπουργείο και για τα αντιπλημμυρικά εκπονεί διαχειριστική μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας με αιρεσιμότητα στο ΕΣΠΑ. Αναφορά έκανε και στα αρδευτικά έργα λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και του κάμπου της Κόνιτσας, καθώς και στο master plan για τη λίμνη.
Τέλος, απαντώντας στις επαναλαμβανόμενες επικρίσεις για τη διαχείριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, επανέλαβε ότι βάσει της Νομοθεσίας διατάκτης είναι ο Περιφερειάρχης. «Ισχυρίζονται κάποιοι - είπε σε άλλο σημείο- ότι δίνονται επιλεκτικά χρήματα σε Δήμους. Καταρχάς δεν υπάρχει Δήμος που ήρθε σε έσχατη ανάγκη και δεν τον στηρίξαμε, με αίτηση του κάθε Δημάρχου», ανέφερε μεταξύ άλλων.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ
Θετικές διαπιστώσεις, κριτική, αλλά και προτάσεις περιελάμβανε η τοποθέτηση της «Ήπειρος Ανατροπής» για τα πεπραγμένα της περιφερειακής αρχής.
Αφού αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες να μεγιστοποιηθεί η απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ, να δρομολογηθεί λύση στο πρόβλημα των βοσκοτόπων και για το προσφυγικό πρόβλημα, η κριτική εντοπίστηκε στο αν τα πεπραγμένα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής, αν αξιοποιήθηκε το μέγιστο εφικτό των δυνατοτήτων που προσφέρονται στην περίοδο κρίσης που διέρχεται η χώρα μας και αν η πολιτική κατεύθυνση που σηματοδοτούν τα πεπραγμένα υπηρετεί μια αναπτυξιακή πορεία προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας της ηπειρώτικης κοινωνίας.
«Χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε μια σειρά ενεργειών επίλυσης καθημερινών προβλημάτων, θα θέλαμε με έμφαση να σημειώσουμε ότι αυτό αποτέλεσε την κυρίαρχη πολιτική πρακτική της Περιφερειακής Αρχής. Ουσιαστικά αυτή η πρακτική δεν υπηρετεί την αναπτυξιακή προοπτική της Περιοχής αλλά υπακούει στην αναγκαιότητα αναπαραγωγής και συνέχειας στην εξουσία της περιφέρειας της σημερινής περιφερειακής αρχής. Με την έννοια αυτή, η πολιτική πρακτική της καθημερινότητας, ως κυρίαρχη πρακτική της Περιφερειακής Αρχής που δήθεν λύνει προβλήματα, το μόνο που καταφέρνει είναι να προσπαθεί να θεραπεύσει τις συνέπειες της πολιτική της και να χαρακτηρίζεται από την απουσία και την αδυναμία εντοπισμού των κυρίαρχων προβλημάτων της περιοχής, της πρόληψης, του σχεδιασμού και της υλοποίησης έργων αναπτυξιακής προοπτικής», ανέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τσίκαρης.
Σημείο κριτικής αποτέλεσε η υποβάθμιση του περιφερειακού συμβουλίου, με αιχμή το ότι δεν αποφασίζει για τα έργα που εντάσσονται στο ΠΔΕ και για τα διακρατικά έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια, ενώ έγινε λόγος και για επιλεκτική χρηματοδότηση δήμων, αλλά και για διοχέτευση σημαντικών πόρων στη χρήση ιδιωτικών μηχανημάτων.
Ευθύνες στην περιφερειακή αρχή απέδωσε ο κ. Τσίκαρης και για τη μη ένταξη στο Τομεακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακκαβιά, της σύνδεσης Πρέβεζας - Ιόνιας οδού και της σύνδεσηςτης Ε65 με την Εγνατία. «Οι προσπάθειες μετάθεσης των ευθυνών στη νέα πολιτική ηγεσία αποτελούν απλά προσπάθεια συγκάλυψης των δικών της ευθυνών καθώς είναι γνωστό ότι η σύνταξη του νέου ΕΣΠΑ έγινε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία η δε αναθεώρησή του δεν μπορεί να γίνει πριν την ενδιάμεση αξιολόγηση», σημείωσε,
Η «Ήπειρος Ανατροπής» ζήτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο να προγραμματίσει στο επόμενο διάστημα θεματικές συζητήσεις για καίρια ζητήματα όπως δράσεις για την άμεση ολοκλήρωση των υποδομών που χρονίζουν στον αγροτικό τομέα και προγραμματισμός νέων υποδομών στήριξης του πρωτογενούς τομέα, δράσεις για την παραγωγική διαχείριση της γης, δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση και παραγωγική αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου της περιοχής, δράσεις και υποδομές για την αντιπλημμυρική προστασία, ιεράρχηση δράσεων παρέμβασης στο οδικό δίκτυο της περιοχής, στρατηγική επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δράσεις για τη στήριξη και μέγιστη εφικτή αξιοποίηση του ερευνητικού και επιστημονικού έργου των ιδρυμάτων και φορέων.

ΠΥΡΑ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΤΩΠΑ
Για οικονομική διαχείριση που συνεχίζει να κινείται πλήρως στη λογική των μνημονίων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, έκανε λόγο η «Λαϊκή Συσπείρωση», στρέφοντας τα πυρά της και κατά της «Ήπειρος Ανατροπής».
«Ισχύει απόλυτα η εκτίμησή μας ότι στην Περιφέρεια Ηπείρου οι αστικές δυνάμεις παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις εκφράζονται με ενιαία στρατηγική», τονίστηκε στην τοποθέτηση της Όλυς Τσουμάνη και τόνισε πως τα ζητήματα που ιεραρχεί ως κυρίαρχα η Λαϊκή Συσπείρωση είναι η ενίσχυση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, η πυροπροστασία, και η αντιπλημμυρική προστασία, τα προβλήματα με την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και την πρόνοια, οι πρωτοβουλίες γύρω από την διαχείριση των απορριμμάτων και του υδάτινου δυναμικού και ο αγώνας για φοιτητική στέγη και σίτιση.
 
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ