Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016

Γυναίκα και μουσική παράδοση

Επετειακή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας οργάνωσε το παράρτημα Ιωαννίνων της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας την Κυριακή το απόγευμα στην αίθουσα της Ακαδημίας...
Η αίθουσα γέμισε από ένα ετερόκλητο θα έλεγε κανείς κοινό που το αποτελούσαν άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών και κάθε κοινωνικής τάξης.Τη γιορτή που θα μπορούσαμε να πούμε ήταν διαφορετική από όσες ως σήμερα μας έχει συνηθίσει η οργάνωση αυτή, λάμπρυναν με την παρουσία τους στο τέλος το γυναικείο φωνητικό σύνολο Cantus με τη διεύθυνση της Κωνσταντίνας Μήλια. Στο πιάνο συνόδεψε η Πένη Λιαροστάθη. Μουσική θεσπέσια…Εξ άλλου αυτό ήταν και το θέμα της εκδήλωσης με ομιλία της φιλολόγου Μαρίας Τσούπη.
Χαιρέτησαν την εκδήλωση στην αρχή η Πιπίτσα Πεταλά μέλος παραρτήματος Ιωαννίνων η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους με λίγα λόγια αναφερόμενη στη γυναίκα όπου γης, στην ελληνίδα, στην γυναίκα πρόσφυγα,  στη μητέρα «που με μύριους κινδύνους» αναζητά απελπισμένα  ασφαλές καταφύγιο για την οικογένειά της»
Στη συνέχεια πήρε το λόγο η πρόεδρος της ΕΓΕ Ιωαννίνων Άννα Μπακάλη κι εκείνη συνοπτικά αναφέρθηκε στην Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, στις κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος και στα σημερινά αδιέξοδα. Τόνισε στο τέλος: «Εμείς ως οργάνωση για την προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνεργασία με άλλες γυναικείες οργανώσεις, θα εξακολουθήσουμε παρά τις αντίξοες συνθήκες να αγωνιζόμαστε για ισότητα, δικαιοσύνη και ελευθερία». Την εκδήλωση χαιρέτησε ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας και η υπεύθυνη της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του δήμου Ιωαννιτών Αρετή  Τασούλα.
Αμέσως μετά «γυναίκα και μουσική παράδοση» από την κύρια ομιλήτρια της εκδήλωσης την κ. Μαρία Τσούπη. Με τις διαφάνειες να καθορίζουν αυτά που θα επακολουθούσαν. Με τον τελετουργικό χορό των γυναικών με τα σφικτά δεμένα χέρια και τα βλοσυρά πρόσωπα, σημεία της εποχής που έζησαν.
Το τρίπτυχο «τραγούδι- μουσική- χορός» είναι ταυτόσημο με την ίδια τη ζωή, άρχισε την αναφορά της στο θέμα η ομιλήτρια καταλήγοντας: «η γυναίκα, ο άνδρας, ο καθένας σήμερα ας αφήσει περιθώριο στην καθημερινότητά του ώστε να αναπτύξει τη σχέση του με το τραγούδι, με τη μουσική με το χορό. Ναι…ο χορός που αντιπροσωπεύει τον κόσμο, την κοινωνία με τις άπειρες όψεις και τα προβλήματά της».
Εντυπωσιακός ο πρόλογός της όταν αναφέρθηκε στην παράδοση πριν μπει στην ομιλία της. Τι είναι παράδοση; απαντώντας στο ερώτημα έδωσε στο κοινό να αντιληφθεί την έννοια αυτή με απλά καθημερινά παραδείγματα έννοιες που χρησιμοποιούμε σήμερα  όπως παραδοσιακό μέλι, παραδοσιακό γιαούρτι, παραδοσιακό καφενείο  έννοιες λανθασμένες, όπως είπε, γιατί  σε όλα αυτά υπεισέρχονται τα σημάδια της σημερινής τεχνολογίας.
Οι ρόλοι γυναίκας και άνδρα, μητέρας, η  γυναικεία υποταγή, η θυσία, ο μύθος μέσα από τραγούδια,  οι θρύλοι, η γυναίκα –χήρα, η μάνα, το νανούρισμα  στην αρχή της ζωής, και το μοιρολόγι στο θάνατο, η μοιρολογίστρα με τις συμβολικές πρώτα ενέργειες.
Κι ύστερα προς το τέλος η χαρά μέσα από τις αποκριές και πόσο θετικά αλλάζει η ζωή της σύγχρονης γυναίκας. Τα σκωπτικά τραγούδια κι όλα να δένουν όμορφα σε μια άξια λόγου και παρακολούθησης ομιλία.
 Λουκία Τζάλλα