Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016

Μάχη με το χρόνο και τον καιρό

Σκηνές άρχισαν να στήνονται στην Φιλιππιάδα, στο πρώην στρατόπεδο «Πετροπουλάκη», δημιουργώντας τις βασικές προϋποθέσεις για την έλευση περισσότερων προσφύγων στην Ήπειρο,
μετά την πρώτη εγκατάσταση 162 ατόμων στο Κέντρο Παιδιού της Κόνιτσας. Στο παλιό Στρατόπεδο γίνονται εργασίες περίφραξης και ηλεκτροφωτισμού, με τις τοπικές αρχές να παρακολουθούν από κοντά, ενώ, σύμφωνα με την πρόσφατη επιστολή του αν. Υπουργού Άμυνας, υπεύθυνου του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, πρόκειται να φιλοξενηθούν εκεί περίπου 700 πρόσφυγες, κατά κύριο λόγο οικογένειες, για διάστημα έως οκτώ μηνών.
Εργασίες διαμόρφωσης του χώρου που θα υποδεχθεί τους πρόσφυγες, συνεχίζονται και στο παλιό αεροδρόμιο του Κατσικά από άνδρες του Στρατού, με τον προγραμματισμό να αφορά ένα αρκετά μεγάλο αριθμό προσφύγων, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, αλλά χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωση. Ήδη, αντιμετωπίστηκαν ζητήματα ύδρευσης και αποχέτευσης στον χώρο.
Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι εργασίες για την αποκατάσταση φθορών και την διαμόρφωση του κτιρίου της παλιάς Μαθητικής Εστίας στα Δολιανά, όπου τις επόμενες ημέρες αναμένονται 200 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων.
Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι πλέον εκρηκτική και οι προσπάθειες της κυβέρνησης επικεντρώνονται στο να πείσουν τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ότι ο βαλκανικός διάδρομος έχει κλείσει, καλώντας τους να απομακρυνθούν και να εγκατασταθούν σε κάποιο από τα ανοιχτά κέντρα της περιοχής ή να στις υπόλοιπες δομές που λειτουργούν πλέον σε ολόκληρη την χώρα.
Οπότε θεωρείται βέβαιο ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει μια εντατικότερη ροή προσφύγων προς την Ήπειρο, παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν τις εργασίες διαμόρφωσης των ανοιχτών χώρων αλλά και δημιουργούν προβληματισμό για τις συνθήκες στις οποίες θα λειτουργούν οι καταυλισμοί, ένα θέμα που από την αρχή είχαν θέσει οι τοπικοί φορείς. Πάντως δεν αποκλείεται και άλλες κλειστές δομές, που δεν χρησιμοποιούνται, να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

ΔΕ ΘΑ ΣΤΗΘΟΥΝ ΣΚΗΝΕΣ ΣΤΑ ΔΟΛΙΑΝΑ
Μόνο στην Μαθητική Εστία Δολιανών και όχι στον χώρο του γηπέδου τελικά, αναμένεται να εγκατασταθούν πρόσφυγες, όπως έγινε γνωστό από την πλευρά του Δήμου Πωγωνίου. Η αρχική πρόταση του Υπουργείου Άμυνας, όπως είχε αποσταλεί στην Περιφέρεια, έκανε λόγο για δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας στο παλιό Οικοτροφείο, αλλά και στο γήπεδο του χωριού.
Εξάλλου, στο χώρο της Εστίας, άνδρες του Στρατού, με οχήματα, από την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν αναλάβει δράση, προκειμένου να αποκαταστήσουν ζημιές του κτιρίου και να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες καθαρισμού, ενώ σκηνές που είχαν αρχίσει να στήνονται στον περιβάλλοντα, του κτιρίου, χώρο, απομακρύνθηκαν μετά τις αντιδράσεις.
Το βράδυ του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των κατοίκων με τη συμμετοχή του Δημάρχου Κ. Καψάλη, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, όπου ο κ. Καψάλης έκανε λόγο για έλλειψη ενημέρωσης προς την αυτοδιοίκηση σχετικά με τους σχεδιασμούς για την φιλοξενία των προσφύγων. Παράλληλα, σημείωσε, πως μετά από επικοινωνία με το Υπουργείο Άμυνας, δε θα στηθούν σκηνές στο γήπεδο ή στον εξωτερικό χώρο της εστίας, κάτι που δεν επιθυμούσαν ούτε οι τοπικές αρχές, ούτε οι κάτοικοι.
Παρά τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν, οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και οι κάτοικοι εξέφρασαν την βούληση να συμβάλουν με στόχο την καλύτερη δυνατή φιλοξενία των ανθρώπων αυτών που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους.
Την προηγούμενη ημέρα εξάλλου, με ανακοίνωσή τους, το τοπικό συμβούλιο Δολιανών, η Εκκλησιαστική Επιτροπή, ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μετόχων Εξαγοράς Κτημάτων Δολιανών, ζητούσαν ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών που σχετίζονται με τη διάσωση, καταγραφή, ταυτοποίηση, στέγαση - σίτιση - περίθαλψη και ασφαλή μεταφορά των προσφύγων, την δημιουργία αξιοπρεπούς, υγιεινού και ασφαλούς χώρου υποδοχής και την καταγραφή και φιλοξενία, με ευθύνη των Ελληνικών Αρχών και όχι των διάφορων ΜΚΟ, «που λυμαίνονται τον τομέα της αλληλεγγύης», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, που είναι η κύρια αιτία της δημιουργίας του προσφυγικού και μεταναστευτικού ρεύματος.


ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ
Πρόσφυγες αναμένεται να μεταφερθούν και να εγκατασταθούν, όπως, εξάλλου, ήταν από την αρχή στον σχεδιασμό του Υπουργείου Άμυνας και στη Μαθητική εστία στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου, ωστόσο αυτό δε θα γίνει μάλλον άμεσα, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από τον Δήμαρχο ζαγορίου Βασίλη Σπύρου.
Το δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου, που συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή στο Τσεπέλοβο,
έθεσε τους προβληματισμούς για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων στην Μαθητική Εστία, που εστιάζονται αφενός, στο γεγονός ότι οι μόνιμοι κάτοικοι είναι ελάχιστοι, πιθανόν λιγότεροι από τους πρόσφυγες που προγραμματίζεται να εγκατασταθούν εκεί, και αφετέρου, στις επιπτώσεις για τον τουρισμό της περιοχής.
Ωστόσο, ο Δήμος, εκφράζει την βούληση να συνδράμει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, «με ανθρωπιά και αλληλεγγύη όπως ταιριάζει στον πολιτισμό μας», όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου, και προτείνει να φιλοξενηθούν στην Εστία ανήλικα παιδιά, με σκοπό, αν παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, να γίνονται εκπαιδευτικά μαθήματα στο κλειστό Γυμνάσιο Τσεπελόβου.
Ακόμη, να γίνουν άμεσα εργασίες στο κτίριο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης, θέρμανσης και αποχέτευσης και να χρησιμοποιηθούν ως εργαζόμενοι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Τσεπελόβου στην αντιμετώπιση ζητημάτων καθαριότητας ή σε όποια άλλη εργασία χρειαστεί, καθώς επίσης και η κάθε είδους προμήθεια τροφίμων ή άλλων ειδών να γίνεται επίσης από την τοπική αγορά.
Επίσης, ζητείται να δοθεί ανάλογη οικονομική ενίσχυση στο Δήμο για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, να ενισχυθεί με προσωπικό και αναγκαία ιατρικά είδη το Περιφερειακό Ιατρείο Τσεπελόβου για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης και να υπάρχει επαρκής αστυνόμευση της περιοχής.

ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ
Πριν ακόμη οι 162 πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειοψηφία τους οικογένειες Σύρων, φθάσουν στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στην Κόνιτσα, το απόγευμα της Παρασκευής, ένα ολόκληρο δίκτυο ανθρώπων, εθελοντών και μελών της τοπικής κοινωνίας είχαν κινητοποιηθεί για να παρέχουν άμεση βοήθεια σε οτιδήποτε χρειαστούν.
Υπό τον συντονισμό της Προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, Κατερίνα Μιτοπούλου, εθελοντές του παραρτήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του «Προσφυγικού Φόρουμ Αλληλεγγύης» (ΠΡΟΣ.ΦΟΡ.Α) Ιωαννίνων, μαζί με τον υπεύθυνο της ομάδας υγείας Δ. Τζιάλλα και τον νοσηλευτή Εσάμ Αλαντάση, αλλά και δεκάδες πολιτών της Κόνιτσας και της ευρύτερης περιοχής, αφού υποδέχθηκαν και συνομίλησαν με τους πρόσφυγες, άρχισαν να καταγράφουν τις ανάγκες, ενώ το Σάββατο κάποιοι εκ των προσφύγων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Όλοι έκαναν τις απαραίτητες εξετάσεις και επέστρεψαν στην Κόνιτσα.
Το «ΠΡΟΣ.ΦΟΡ.Α» Ιωαννίνων ως αμιγώς εθελοντική ομάδα δηλώνει πως, τίθεται στην διάθεση των θεσμικών φορέων που έχουν την ευθύνη διαχείρισης του προσφυγικού και προσφέρει όπου μπορεί και πάντα σύμφωνα με τις δυνατότητές του και καλεί όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή να επικοινωνήσουν στο τηλ. επικοινωνίας: 6980519858 (Mπακάλογλου Άννα) και στο ηλ. ταχυδρομείο annabakaloglou@gmail.com.
Τους πρόσφυγες του Κέντρου επισκέφθηκε την Κυριακή και κλιμάκιο της Ν.Ε Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής το Συντονιστή Κώστα Μπασιούκα και τη βουλευτή Μερόπη Τζούφη, που παρείχε και ιατρικές υπηρεσίες. Η συντονίστρια του Κέντρου Κατερίνα Μιτοπούλου και ο τοπικός υπεύθυνος Αντρέας Τέφος ενημέρωσαν αναλυτικά με επιτόπια παρουσίαση της κατάστασης, ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή του Δημάρχου Κόνιτσας Αντρέα Παπασπύρου, του Περιφερειακού Συμβούλου Μάκη Χατζηεφραιμίδη και μελών της Ο.Μ. Κόνιτσας του ενώ κοινή διαπίστωση ήταν οι πολύ ικανοποιητικές συνθήκες φιλοξενίας, διατροφής και δημόσιας υγείας, καθώς και ζεστή φροντίδα που παρέχεται στους πρόσφυγες, τόσο από τους υπεύθυνους και το προσωπικό, όσο και από τους αλληλέγγυους πολίτες, είναι σε υψηλό επίπεδο.
Επίσης εξετάστηκαν ιατρικά δέκα παιδιά και ενήλικες, με ελάσσονα ιατρικά προβλήματα και δόθηκαν οι αντίστοιχες ιατρικές οδηγίες. Ακόμη υπήρξε επικοινωνία με την 6η ΥΠΕ, που εξέφρασε τη δέσμευσή της να υποστηρίξει την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Κόνιτσας, προκειμένου να ανταποκριθεί στην τακτική αντιμετώπιση ιατρικών θεμάτων που μπορεί να προκύψουν. Τέλος, αναζητήθηκε η οργάνωση εθελοντικής περιοδικής μετάβασης παιδιάτρων, αλλά και ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων μέσω του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, η οποία θα υλοποιηθεί εντός των επομένων ημερών.
Γεωργία Χαλάτση στο ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ