Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016

Εκλογές τομή για τη Γερμανία.

Γιώργος Παππας
Νίκη των λαϊκιστών - Ήττα των τακτικιστών - Επιβεβαίωση ηγετών που δείχνουν συνέπεια - Συρρίκνωση του δημοκρατικού κέντρου - Και ένα κόμμα με ξενοφοβική, ρατσιστική ρητορία ...
καθιερώνεται στον πολιτικό χάρτη της Γερμανίας, στα δεξιά της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατίας. Μετά τις σημερινές εκλογές σε τρία κρατίδια, η «Εναλλακτική για τη Γερμανία», AfD, έχει εξασφαλισμένη την εκπροσώπισή της στην επόμενη ομοσπονδιακή βουλή στις παγγερμανικές εκλογές σε ενάμιση χρόνο.
Στη Βάδη Βυρτεμβέργη, ο πρώτος «πράσινος» πρωθυπουργός της Γερμανίας Βίνφριντ Κρέτσμανν πέτυχε ιστορική νίκη και απέδειξε ότι η προηγούμενη θητεία του δεν ήταν μία «πράσινη παρένθεση». Ο θρίαμβός του είναι η πρωτιά των Πρασίνων που οφείλεται στην προσωπικότητα του Κρέτσμαν. Ο οποίος «προσεύχεται» να είναι καλά η Μέρκελ για να πετύχει την ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση.
Η ωριμότητα των δυτικο-γερμανών ψηφοφόρων φάνηκε στη Ρηνανία Παλατινάτο όπου τιμώρησαν την Γιούλια Κλέκνερ που πλαγιοκοπούσε τη Μέρκελ στο προσφυγικό. Η Κλένκερ έχασε το προβάδισμα 10 μονάδων που είχε προεκλογικά αλλά με την ήττα έχασε και το τρένο για την κούρσα διαδοχής της Μέρκελ στην καγκελαρία. Η απροσδόκητη επανεκλογή της Μάλου Ντράιερ απάλυνε για τους Σοσιαλδημοκράτες τις δραματικές απώλειες σε Βάδη Βυρτεμβέργη και Σαξονία Άνχαλτ. Εκεί το SPD έχασε έναν στους δύο ψηφοφόρους, τέταρτο κόμμα και στα δύο κρατίδια.
Για τους Χριστιανοδημοκράτες, η αναμενόμενη επανεκλογή του πρωθυπουργού Χάσελχοφ στη Σαξονία-Άνχαλτ δεν απάλυνε την ήττα του CDU που είχε το χειρότερο αποτέλεσμα στα άλλα δύο κρατίδια.
Δραματική είναι και η ήττα του κόμματος «Αριστερά». Τα ανατολικά κρατίδια είναι προπύργειο του LINKE, αλλά στη Σαξονία Άνχαλτ είχει πτώση σχεδόν 30%. Και ενώ διεκδικούσε την πρωτιά, βγήκε τρίτο κόμμα, πίσω από το AfD. Στα δυτικά κρατίδια έμεινε κάτω από το πλαφόν 5% και εκτός βουλής.
Η επιτυχία της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» οφείλεται στην προσφυγική κρίση. Αλλά είναι λάθος να αποδωθεί στη Μέρκελ. Το AfD είναι το αποτέλεσμα του κύματος του λαϊκισμού που έφτασε μαζί με τους πρόσφυγες και στη Γερμανία. Το 24,4% στη Σαξονία Άνχαλτ δείχνει ότι η πολιτική επανένωση της Γερμανίας έχει ακόμη δρόμο, τα ανατολικά κρατίδια είναι πολύ πιο κοντά στην Τσεχία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, απότι στη Ρηνανία και το Αμβούργο. Αλλά τα διψήφια ποσοστά του στη δυτική Γερμανία δείχνουν ότι δεν θα είναι παροδικό φαινόμενο. Ακροδεξιό δυναμικό υπήρχε και υπάρχει και στη Γερμανία, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τη δεκαετία του 90 στη Βάδη Βυρτεμβέργη το κόμμα των Ρεπουμπλικανών είχε σταθερά ποσοστά 9-11%. Η διαφορά σήμερα είναι ότι η άνοδος του AfD πηγαίνει χέρι-χέρι με τη συρρίκνωση του κέντρου και του ποσοστού των δύο μεγάλων κομμάτων με το βάλτωμα των Σοσιαλδημοκρατών σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Xωρίς την προσφυγική κρίση το AfD θα ήταν ένα περιθωριακό φαινόμενο. Το κόμμα αυτό ζει από τα προβλήματα. «Στόχος του είναι να οξύνει τα προβλήματα, όχι να τα λύσει», είπε στο ARD, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, «πράσινος» υπουργός στο Σλέσβικ Χολστάιν. Είναι κατά των «ελίτ», κατά των «παραδοσιακών κομμάτων», κατά των «εφημερίδων του ψεύδους», η συνομωσιολογία πάει σύννεφο. Οι λαϊκιστές, δημαγωγοί του AfD ξέρουν ότι για να παραμείνουν υπολογίσιμη δύναμη πρέπει να μην είναι μπαμπούλας για το μέσο ψηφοφόρο.
Το σύνθημά τους τώρα είναι: «Δώστε μας μια ευκαιρία».
Κάθε ομοιότητα με την Ελλάδα είναι, προφανώς, απλή σύμπτωση. 

Πηγή: Georgios Pappas