Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016

Γιάννενα: Απέραντο «κυνοκομείο» η ΒΙ.ΠΕ.

Αναγκαία είναι η μέριμνα για την διαχείριση των αδέσποτων σκύλων, όχι μόνο στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και στους όμορους δήμους, προκειμένου το πρόβλημα να μην γιγαντωθεί και λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ήδη προς το Καταφύγιο Αδέσποτων του Δήμου Ιωαννιτών υπάρχουν αιτήματα δήμων του νομού, όπως αυτών των Β. Τζουμέρκων και της Δωδώνης, προκειμένου
να υπάρξει συνεργασία στην διαχείριση των αδέσποτων, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα προς το παρόν τουλάχιστον, φαίνεται πως υπάρχει στην Βιομηχανική Περιοχή, όπου σήμερα βρίσκονται περισσότερα από 250 σκυλιά.

Αν δεν ληφθούν μέτρα για την στείρωσή τους, τα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν χιλιάδες αδέσποτα που θα αναζητούν τροφή στην πόλη των Ιωαννίνων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Ιωαννίνων Θεοδώρα Μπέτση, που σε συνεργασία με το αντίστοιχο Γραφείο του Δήμου Ιωαννιτών, διαχειρίζεται το Καταφύγιο στην Δουρούτη.

Η θετική εξέλιξη είναι ότι προχωρά η επέκταση του Καταφυγίου, με την δημιουργία νέων κλουβιών, που θα μπορούν να φιλοξενήσουν 40 ακόμη σκυλιά. Ωστόσο, και πάλι, το πρόβλημα δεν λύνεται, καθώς αυτή τη στιγμή, αντί για 50 σκυλιά, όπως προβλέπεται, φιλοξενούνται σήμερα περί τα 150.


Για την δρομολογούμενη επέκταση ενημέρωσε κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Μπρέχας, με αφορμή την έγκριση της ετήσιας επιχορήγησης προς το Σωματείο για την διαχείριση του Καταφυγίου.

Η σχετική άδεια έχει εκδοθεί και ακολουθεί η κατασκευή των ειδικών κλουβιών. Αν πάντως, υπάρξει η δυνατότητα εξεύρεσης περισσότερων κονδυλίων, θα μπορούσε να γίνει ακόμη μεγαλύτερη επέκταση, καθώς η έκταση είναι αρκετά μεγάλη, όπως ανέφερε ο κ. Μπρέχας.

Παράλληλα, σημείωσε, ότι θα πρέπει να συζητηθεί σε επίπεδο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων η δημιουργία ενός μεγάλου Καταφυγίου, ικανού να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες όλων των δήμων που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Το θέμα της οικονομικής διαχείριση του Καταφυγίου έθεσε ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Σ. Μαλάμος, με αφορμή την παλαιότερη επιστολή παραίτησης του κτηνιάτρου Γ. Τσακανίκα από μέλος της 5μελούς Επιτροπής, ζητώντας να γίνει δημόσιος οικονομικός απολογισμός και να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση.

Η πρόεδρος του Σωματείου ανέφερε ότι πολύ σύντομα, με την κατασκευή της ιστοσελίδας του Καταφυγίου, όλα τα έξοδα του 2015 θα αναρτηθούν στη Διαύγεια και ο καθένας θα μπορεί να δει που πηγαίνουν τα χρήματα της επιχορήγησης.

Ωστόσο, το σημείο αντιπαράθεσης του κ. Μπρέχα με τον κ. Τσακανίκα, ο οποίος βρέθηκε στη συνεδρίαση, ήταν αν η Επιτροπή ασκεί οικονομικό έλεγχο ή όχι.

Ο μεν κ. Μπρέχας υποστήριξε ότι ρόλος της επιτροπής είναι μόνο ο έλεγχος αν έχουν γίνει οι ενέργειες που αναγράφονται στα παραστατικά, δηλαδή ο εμβολιασμός, η αποπαρασίτωση κλπ. Ο δε κ. Τσακανίκας υποστήριξε πως προφανώς κάνει οικονομικό έλεγχο η Επιτροπή, από τη στιγμή που απαιτείται η υπογραφή της για την εκταμίευση των κονδυλίων.

Το βέβαιο είναι πως το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων απασχολεί και από οικονομικής αλλά κυρίως από πρακτικής άποψης τους πολίτες και ακόμη πιο βέβαιο ότι, δεδομένης της άγνοιας, αδιαφορίας και αμέλειας πολλών ιδιοκτητών, που εγκαταλείπουν τα ζώα τους, πολύ περισσότερο τώρα με πρόσχημα την οικονομική κρίση, το πρόβλημα θα μεγαλώσει, αν δεν ληφθούν μέτρα.


agon.gr