Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016

Σε αναζήτηση χώρων για σχολεία

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η προσπάθεια του Δήμου Ιωαννιτών να βρει χώρους για τη στέγαση σχολείων, καθώς τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν είναι πολλά και σύνθετα....
Το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά τη διαμαρτυρία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, οι οποίοι αποφάσισαν να κρατήσουν τα παιδιά σπίτι τους και να μην τα πάνε σχολείο, διαμαρτυρόμενοι για το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στη συστέγασή τους με το 9ο Δημοτικό Σχολείο και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Παιδιών με Προβλήματα Όρασης στο Κάστρο.
Το πρόβλημα είναι γνωστό, καθώς 19 μαθητές και 15 δάσκαλοι και βοηθητικό προσωπικό αναγκάζονται να κάνουν καθημερινά μάθημα σε τέσσερις αίθουσες συνολικού εμβαδού 60 τ.μ., ενώ ανεπαρκείς κρίνονται και οι όποιοι βοηθητικοί χώροι υπάρχουν, καθώς δεν υφίστανται γραφεία λογοθεραπείας, κοινωνικής λειτουργού, ψυχολόγου, εργοθεραπείας και γυμναστήριο, με αποτέλεσμα οι ειδικότητες αυτές πραγματοποιούν τις συνεδρίες τους στους διαδρόμους. «Είναι σαν να είμαστε σε ένα 2αράκι όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Στα παιδιά οι συνθήκες αυτές δημιουργούν ένταση και ακυρώνουν ουσιαστικά το έργο μας», ανέφερε ο Διευθυντής του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τάσος Τόκας.
Ωστόσο, το γεγονός που ανάγκασε τους γονείς να ανακινήσουν το ζήτημα, δεν είναι μόνο το ότι μέχρι σήμερα δε διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια λύση πέραν ίσως κάποιας εσωτερικής αναδιάταξης με τα συστεγαζόμενα σχολεία, αλλά και γιατί ενημερώθηκαν πως ενδέχεται ούτε αυτό να είναι δυνατόν, καθώς το 9ο Δημοτικό Σχολείο, ως διαπολιτισμικό, ενδεχομένως να κληθεί να καλύψει εκπαιδευτικές ανάγκες των προσφυγόπουλων που θα βρεθούν στην περιοχή μας.

ΠΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΝΕΟΥ ΧΩΡΟΥ
Το γεγονός αυτό απασχολεί και τη δημοτική αρχή, γεγονός που την αναγκάζει να μην αρκείται στον σχεδιασμό για την εσωτερική αναδιάταξη στο κτιριακό συγκρότημα, αλλά να κινείται ήδη για την αναζήτηση νέου χώρου.
«Δε θέλουμε να πάμε σε ένα κορεσμένο σχολείο, από τη στιγμή που ανά πάσα στιγμή το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να δώσει μια εντολή να έρθουν στο 9ο Διαπολιτισμικό Σχολείο τα προσφυγόπουλα», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Παντελής Κολόκας, που χθες συναντήθηκε με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γρηγόρη Τζίμα και τους Συλλόγους Διδασκόντων, σε μια προσπάθεια να δρομολογηθούν λύσεις. «Ψάχνουμε μια λύση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές, αλλά δεν είναι εύκολο. Έχουμε προτείνει κάποιους χώρους, που όμως δεν ικανοποιούν τους γονείς, κυρίως λόγω απόστασης», εξήγησε ο κ. Κολόκας, επισημαίνοντας πως οι προσπάθειες θα ενταθούν.
Το νέο στοιχείο είναι πως πλέον ο νέος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θέτει ως προϋπόθεση το Ειδικό Σχολείο να συστεγάζεται με άλλο σχολείο, όπως εμφανιζόταν ως προαπαιτούμενο μέχρι πρόσφατα. «Καλύτερη λύση είναι να βρούμε έναν άλλο χώρο. Δεν υπάρχει κανένας νόμος, καμιά εγκύκλιος που να αναφέρεται σε υποχρεωτική συστέγαση με άλλο σχολείο. Δυνητικό είναι», ανέφερε ο κ. Τζίμας σε επικοινωνίας μας, ωστόσο επισήμανε μια σειρά από λάθη που επέτειναν το πρόβλημα χώρου, καθώς προέκυψε μια προοδευτική αύξηση των μαθητών του 2ο Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, λόγω κυρίως του πολύ σημαντικού εκπαιδευτικού έργου που γίνεται σ' αυτό. «Σε ένα δυάρι που μένουν πέντε άτομα, δε βάζω άλλα πέντε να γίνουν δέκα», σημείωσε ο κ. Τζίμας, θέτοντας ζήτημα της κατανομής των μαθητών. Επίσης ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης χαρακτήρισε εξαρχής λανθασμένη την επιλογή να μεταφερθεί το 2ο Ειδικό στο συγκεκριμένο κτίριο, όπου ήδη συστεγαζόταν το 9ο Δημοτικό και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Παιδιών με Προβλήματα Όρασης.

ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΕΙΟΥ
Πίεση χρόνου, όμως, υπάρχει και για τη μεταστέγαση των δύο νηπιαγωγείων που σήμερα στεγάζονται στο κτίριο της πρώην Παπαζόγλειου Υφαντικής Σχολής. Το κτίριο προορίζεται με τη λήξη της μίσθωσης, που ήδη παρατάθηκε, για τη στέγαση της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τον Δήμο να καλείται να βρει άλλον χώρο.
Μετά από μια περίοδο αναζητήσεων, το μόνο κτίριο που έχει εντοπιστεί ως επαρκές σε μια ακτίνα που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των γονέων της περιοχής, είναι ένα οίκημα στην πάνω πλευρά του παλιού «Χατζηκώστα». Όμως, το γεγονός πως δεν έχει τοποθετηθεί νέος Διοικητής στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», φρενάρει τις διαδικασίες και γίνεται προσπάθεια απευθείας συνεννόηση με την Υγειονομική Περιφέρεια για να ξεπεραστούν πολεοδομικά και τεχνικά ζητήματα.
Το θετικό είναι πως ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Παντελής Κολόκας έχει εξασφαλίσει τη συνδρομή του Περιφερειάρχη Ηπείρου για τις εργασίες που θα απαιτηθούν.