Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Σάββατο, 5 Μαρτίου 2016

Τρεις διαχειρίσιμες ήττες στις 13/3;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
Εξι μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας τη Δευτέρα διεξάγονται τοπικές εκλογές στα ομόσπονδα κρατίδια της Βάδης-Βυρτεμβέργης, της Ρηνανίας-Παλατινάτου και της Σαξονίας-Ανχάλτης στην πρώην Ανατολική Γερμανία.
Ο ορίζοντας για την καγκελάριο και τους Χριστιανοδημοκράτες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι κάτι παραπάνω από γκρίζος:
• Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, φέουδο των Χριστιανοδημοκρατών μέχρι το 2012, οι Πράσινοι αναμένεται να διατηρήσουν την ηγεσία της τοπικής κυβέρνησης.
• Στη Ρηνανία-Παλατινάτο η διαχρονική υπεροχή των Χριστιανοδημοκρατών επί των Σοσιαλδημοκρατών έχει συρρικνωθεί και αν οι Φιλελεύθεροι μπουν στην τοπική Βουλή, δεν αποκλείεται πρωτιά του SPD.
• Τέλος, στη Σαξονία-Ανχάλτη με ποσοστά 21% για την Die Linke (Αριστερά) και 19% για την AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία για έναν τοπικό Μεγάλο Συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών. Μια πιο προσεκτική ματιά αναδεικνύει τοπικές ιδιαιτερότητες που δεν χρεώνουν την κακή για την καγκελάριο δημοσκοπική εικόνα στους χειρισμούς της στο Προσφυγικό. Αλλωστε η ίδια η Μέρκελ έχει κρατήσει χαμηλά τις προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας και τις έχει μεταθέσει για τη Σύνοδο το διήμερο 17 και 18 Μαρτίου, μετά τις εκλογές δηλαδή.
Το ζητούμενο είναι αν πέραν της «βαυαρικής πτέρυγας» της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, των Χριστιανοσοσιαλιστών του πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Ζεεχόφερ, υπάρξουν και νέοι πόλοι εσωκομματικής ανταρσίας κατά της καγκελαρίου για τους χειρισμούς της στο Προσφυγικό. Τούτων λεχθέντων ισχυρό «χαρτί» της Μέρκελ παραμένει ότι κανείς εντός ή εκτός της Χριστιανοδημοκρατίας και της κυβέρνησης του Μεγάλου Συνασπισμού δεν έχει συνολική εναλλακτική πρόταση με ευρωπαϊκό ορίζοντα, με την αμφισβήτηση της καγκελαρίου να κινδυνεύει να ταυτιστεί με πλήγμα για τα ζωτικά ευρωπαϊκά συμφέροντα της Γερμανίας.
Το Προσφυγικό, και κυρίως η πτυχή της αμφισβήτησης της πρωτοκαθεδρίας της Γερμανίας από την τετράδα του Βίσεγκραντ και την Αυστρία μαζί με τον κίνδυνο του Brexit, την ακυβερνησία στην Ισπανία και την εξάντληση της δυνατότητας των Ολάντ και Ρέντσι για «μεταρρυθμίσεις» συνθέτουν μεν μια συνολική πολυδιάστατη κρίση στην ΕΕ-Ευρωζώνη, αλλά ταυτόχρονα λειτουργούν και ως ασπίδα προστασίας της Μέρκελ από εσωκομματική εσωτερική αμφισβήτηση.
Η παραδοχή ότι κινδυνεύει η ΕΕ-Ευρωζώνη περιορίζει, αν δεν εκμηδενίζει, τη συζήτηση για το αν η Μέρκελ ύστερα από μία δεκαετία και πλέον στην καγκελαρία και τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές νίκες σε εθνικές εκλογές μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα αποτελέσματα για τη CDU-CSU στον ορίζοντα των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2017.
kapopoulos@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ