Σελίδες


Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: ioannina74@gmail.com

Κυριακή, 17 Μαΐου 2015

Α.ΤΣΕΛΕΠΗΣ-Πάνω από 80% οι Έλληνες με αρρύθμιστη χοληστερόλη

Δηλώσεις του  καθηγητή Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Είναι κοινώς γνωστό ότι τα αυξημένα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης, είτε επειδή οι ασθενείς αγνοούν ότι πάσχουν είτε επειδή είναι...
αρρύθμιστοι ευθύνονται για εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβάντων. Για τους λόγους αυτούς, οι επιστήμονες αναδεικνύουν την άμεση ανάγκη ενημέρωσης του πληθυσμού, προκειμένου να μειωθεί ή και να αποφευχθεί ο κίνδυνος στεφανιαίων επεισοδίων που προέρχονται από την υψηλή χοληστερόλη. Η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης, σε πρόσφατη Συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε σε όλα τα πρόσφατα δεδομένα σχετικά με την LDL χοληστερόλη και τη ρύθμισή της, συντηρητικά και φαρμακολογικά.Περίπου οι μισοί Έλληνες έχουν αυξημένες τιμές της “κακής” LDL χοληστερόλης και αρκετοί δεν το γνωρίζουν καν. Αλλά ακόμη όταν ακολουθείται θεραπεία για τη ρύθμισή της, το 80% των ασθενών παραμένουν εκτός στόχων, εκθέτοντας τον εαυτό τους σε σοβαρό κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων.

Η χοληστερόλη και ο ρόλος της
«Η χοληστερόλη του αίματος χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες. Την «κακή» LDL χοληστερόλη και την «καλή» HDL χοληστερόλη. Η LDL και η HDL μαζί αποτελούν την «Ολική Χοληστερόλη». Η υψηλότερη τιμή αναφοράς για την ολική χοληστερόλη σε υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 160 mg/dL» υπογράμμισε ο κ. Αλέξανδρος Τσελέπης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, Καθηγητής Βιοχημείας - Κλινικής Χημείας, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σύμφωνα με τον κ. Τσελέπη, «η χοληστερόλη αποτελεί απαραίτητο συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, χρησιμεύει για τη σύνθεση ορμονών απαραίτητων για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, καθώς και για την απορρόφηση λιποδιαλυτών ουσιών στο έντερο. Όσο πολύτιμη όμως είναι η LDL χοληστερόλη όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, τόσο επιζήμια γίνεται όταν αυξηθεί, καθώς τότε κινδυνεύουν οι αρτηρίες», επισημαίνει. «Η χοληστερόλη που μεταφέρουν τα σωματίδια της LDL στο αίμα», εξήγησε «εναποτίθεται στα τοιχώματα των αγγείων, δημιουργώντας αθηρωματικές πλάκες, οι οποίες εμποδίζουν τη ροή αίματος στην καρδιά, τον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα του σώματος. Συνεπώς, η LDL χοληστερόλη είναι βλαπτική στον οργανισμό όταν κυκλοφορεί σε μεγάλες ποσότητες και τα υψηλά επίπεδά της αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου», υπογράμμισε ο κ. Αλέξανδρος Τσελέπης. «Γι’ αυτό και οι στόχοι που θέτουν οι γιατροί αφορούν βασικά στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης. Η υψηλότερη τιμή αναφοράς για την LDL χοληστερόλη σε υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 115 mg/dL».